fbpx
Politika Vesti Video

Održana 33.sednica SO Čajetina

U četvrtak 22.juna 2023.godine je održana 33.sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su na ovoj sednici razmatrali 34 tačke dnevnog reda.

Na početku sednice odbornicima su usvojili Završni račun opštine Čajetina za 2022.godinu. Šefica budžeta Zorica Nešković je odbornike upoznala sa prihodima i rashodima u 2022.godini. Ona je istakla da su u prošloj godini ostvareni prihodi od 3,41 milijardi dinara što je 89,72% od planiranog iznosa dok su rashodi iznosili 3,339 milijardi dinara. Gospođa Nešković je ovom prilikom obavestila odbornike da je u 2022.godini vraćena poslednja rata kredita od 76 miliona dinara čime je opština otplatila sve kredite. Što se tiče rashoda, najviše je sredstava bilo rezervisano za investicije 1,36 milijardi. Za projekat Sušička vrela je utrošeno 385 miliona dinara, 341 milion za putnu infrastrukturu, 205 miliona za vodovodnu mrežu, 52 miliona za radove na sportskoj hali pri OŠ Dimitrije Tucović na Zlatiboru… Odbornici su završni račun usvojili jednoglasno.

Sekretar Skupštine, Predrag Jokić je odbornike upoznao sa predlogom odluke da se formira Kulturni centar Zlatibor sa sedištem u Čajetini. Predlogom je predviđeno da se dom kulture u Čajetini i kulturni centar Zlatibor udruže u jedno javno preduzeće. Ovo preduzeće će preuzeti i brigu o kući Milića od Mačve i rodnom kućom Dimitrija Tucovića, u perspektivi i galerijama Obrada Jovanovića i Boža Kovačevića. Formiran je privremeni upravni odbor koji treba da izradi statut i prateća dokumenta a za vd direktora je imenovana Danica Šišović. Formiranjem kulturnog centra Zlatibor prestaće sa radom Kulturni centar Čajetina. Sportski sadržaji kojima je dosada upravljao Kulturni centar Čajetina će preuzet Turističko rekreativni kompleks Zlatibor. Odlukom je predviđeno da će sve zaposlene preuzeti novi pravni subjekti.

Usvojeni su i finasijski izveštaji vrtića i biblioteke, a usaglašena su i osnivačka akta komunalnog javnog preduzeća i gondole i doneto je nekoliko odluka o kompenzacijama odnosno o izvođenju određenih infrastrukturnih radova sredstvima invetitora.  Izveštaj o radu biblioteke Ljubiša R Đenić je predstavila Ljiljana Rakić, koja je istakla da je biblioteka u prethodnoj godini organizovala brojne manifestacije i da je broj članova veći u odnosu na prethodne godine. Gospođa Rakiće je rekla da je biblioteka objavila šest novih knjiga u 2022.godini. Direktorka PU Radost Jelena Mitrašinović Brašanac je predstavila izveštaj o radu ove ustanove. Ona je istakla da se predškolska ustanova finasira iz opštinskog budžeta, doprinosa roditelja koji plaćaju 20% od ekonomske cene i resornog ministarstva. Odbornici su potom usvojili odluku kojom se oglašava prodaja parcela na Zlatiboru i u Čajetini.

Odbornici su na ovoj sednici odlučivali i o godišnjim nagradama opštine Čajetina. Kao i prethodnih godina opština će dodeliti Zlatiborsku povelju, povelju Dimitrije Tucović kao i nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Od ove godine nagrade će dobiti i učenici osnovnih i srednjih škola sa prebivalištem u opštini Čajetina koji su osvojili prva tri mesta na republičkim takmičenjima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930