fbpx
Politika Vesti Video

Održana 33.sednica SO Čajetina

U četvrtak, 27.decembra, odražana je 33.sednica SO Čajetina. Odbornici su u raspravi koja je trajala skoro četiri sata razmotrili predloge planova javnih preduzeća za 2019.godinu.

Na početku sednice odbornici Skupštine su imenovali Srđana Pantovića za direktora KJP Zlatibor, koji je ujedno bio i jedini kandidat za ovu funkciju.

Direktor JKP Vodovod Zlatibor, Rade Jovanović je obrazlažući plan poslovanja za 2019.godinu rekao da je plan napravljen na osnovu procene i fizičkog obima poslovanja u 2018.godini.

Ovo preduzeće je za 2019.godinu planiralo prihode od oko 356 miliona dinara, kao i rashode od 354 miliona. Najveći deo prihoda preduzeće će ostvariti od građevinskih radova (147 miliona), dok su prihodi od prodaje vode planirani u iznosu od 99 miliona dinara. Najveća investicija ovog preduzeća u 2019.godini će biti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a počeće i gradnja novog rezervoara za vodu na Vranjevini. U ovaj pogon će u toku naredne godine biti uloženo oko 233 miliona dinara a planirana je i nabavka kombinovane građevinske mašine za koju je budžetom predviđeno 11 miliona dinara.

Direktorka JP Gold Gondola, Bojana Božanić je predstavila plan rada ovog javnog preduzeća za 2019.godinu. Ona je istakla da su tri faze ovog projekta završene i da je svih 19 stubova između početne i međustanice postavljeno i da je ostalo da se u 2019.godini završi međustanica i 17 stubova. Po rečima direktorke Božanić, dokumentacija je kompletirana a imovinsko-pravni odnosi su rešeni ali da postoje izvesne birokratske prepreke koje usporavaju ceo proces.

Odbornika Lazovića iz grupe građana Zlatiborski pogled je interesovalo koje će delatnosti ovo preduzeće obavljati i da li se zna kada će gondola konačno početi sa radom. On je izneo sumnju da će gondola biti završena u 2019.godini.

Na pitanja odbornika Lazovića je odgvorila direktorka Božanić koja je istakla da datum početka rada nije lako predvideti jer nadležni republički organi probijaju rokove previđene Zakonom i zbog upravnih sporova koji se vode u vezi pojedinih parcela na trasi gondole. Ona je govorila i o omaškama u rešenjima gde zbog grešaka u pisanju dolazi do novih odlaganja u celom procesu.

Odbornici su potom raspravljali plan rada regionalne deponije Duboko, gde se povela i diskusija o aktima ovog preduzeća gde su gradovi Užice i Čačak pokušali da male opštine isključe iz odlučivanja. Ovom prilikom se govorilo i o inicijativi da smeće u deponiji Duboko odlažu i opštine Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je ovom prilikom istakao da niko nema prava da opštini Čajetina otme njena osnivačka prava.

Plan rada Zlatiborskog eko agrara je predstavio direktor ovog preduzeća, Vladimir Bojović. Ovo preduzeće će u 2019.godini imati prihode od 60 miliona dinara. Odbornika Lazovića je interesovalo da li postoji mogućnost da se odbornicima predstavi interni izveštaj o radu mlekare u Krivoj Reci i analiza prerađenih količina mleka. Lazović je rekao da ekonomiju treba prepustiti tržištu i onima koji od toga žive, a da budžetske institucije treba da se bave stvaranje pozitivnog ambijenta.

“Ne možemo mi da se bavimo proizvodnjom a da nam prihodi dolaze iz budžeta”, istakao je Lazović

Na primedbe odbornika Lazovića je odgovorio predsednik opštine, Milan Stamatović koji je govorio o ideji da se formira agro-industrijski centar, gde će u početku opština biti većinski vlasnik i da je to jedini način da se spreči monopol na tržištu. Stamatović je govorio o potrebi da se po principu javno-privatnog partnerstva krene u saradnju sa malim privrednicima koji žele dugoročno da se bave poljoprivredom.

“Mi nemamo nameru da čekamo državu, koja će možda za deset godina da shvati ovo što mi radimo, jer sad stvarno ne shvataju,” istakao je Stamatović.

Stamatović je rekao da je dosadašnji koncept dao rezultate i da su radovi na komunalnoj infrastrukturi neophodna osnova za dugoročno investiranje u poljoprivredu i da će jedan od ciljeva rada agro-industrijskog centra biti i edukacija poljoprivrednika.

Odbornik Lazović je u nastavku rasprave po ovoj tački dnevnog reda istakao da je Skupština trebala do sada već da formira radna tela. On je odbornike podsetio da je cena mleka ista već deset godina, a da je cena goriva otišla 150% i da se na osnovu premija za mleko u opštinu Čajetina slije 45 miliona dinara.

U diskusiji je učestvovao i odbornik Rajko Pelverović koji je istakao da zaštita geografskog porekla neće pomoći poljoprivrednicima u borbi sa nelojalnom konkurencijom i prevarantima. Direktor Eko agrara Vladimir Bojović je dao pojašnjenja na pojedina pitanja, a obrazloženje je na kraju diskusije dao i predsednik opštine Čajetina.

U nastavku sednice je razmatran plan i program turističke organizacije. Direktor Vladimir Živanović, je odbornike informisao o aktivnostima TO Zlatibor u prethodnom periodu i o planovima. On je istakao da je ove godine Stopića pećina zabeležila posetu od preko 80.000 turista i da se za 2019.godinu planira proširenje i produženje staza u pećini kao i izgradnja montažnog info centra i sanitarnog čvora u blizini pećine. Turistička organizacija će nastaviti sa promotivnim aktivnostima i u narednom periodu.

Plan rada TO Zlatibor je pohvalio i odbornik Lazović posebno istakavši da je ova ustanova imala više od 30 miliona sopstvenih prihoda. On je konstatovao da ova ustanova domaćinski posluje i da treba biti usklađen i sa radom ostalih državnih ustanova u ovoj oblasti.

Predsednik opštine Čajetina je diskutujući o po ovoj tački dnevnog reda je govorio o odnosu republičkih vlasti prema lokalnoj samoupravi i da predstavnici lokalne samouprave nisu pozvani na Ski opening na Torniku…

O planovima Sportskog centra Čajetina je odbornike informisao direktor Nikola Smiljanić. On je istakao da sportska hala u Čajetini i pored rekonstrukcije nije imala izgubljenih dana i da se sve vreme radilo. Kupovina hale na Zlatiboru će svakako rasteretiti čajetinsku halu a preduzeće planira uređenje novih fudbalskih terena u blizini Tić polja. Ono što predstavlja problem u daljim građevinskim radovima za ovo preduzeće je odliv radne snage tako da se manji broj kompanija javlja na tenderima. Ukupan budžet za sve programe SC Čajetina iznosi 111 miliona dinara, od čega je skoro 50 miliona opredeljeno za završetak radova na dogradnji sportske hale u Čajetini.

Do kraja sednice su usvojeni i finansijski plan PU Radost, izmene i dopune plana detaljne regulacije za naseljeno mesto Čajetina i Zlatibor kao i više rešenja personalnog i imovinsko – pravnog karaktera.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031