fbpx
Politika Vesti Video

Održana 36.sednica SO Čajetina

U četvrtak 6.juna je održana 36.sednica SO Čajetina. Odbornici su odlučivali o 25 tačaka dnevnog reda, a najvažnija tačka je bio predlog izmena i dopuna budžeta za 2019.godinu. Predlog je odbornicima predstavila Zorica Nešković, šef budžeta. Ona je odbornike obavesila o trenutnom stanju budžeta i izvršenju koje je skoro 55% od planiranog iznosa. Imajući u vidu da su projekti lokalne samouprave dobili podršku kako od resornih ministarstva tako i od međunarodnih institucija bilo je potrebno da se ova sredstva uključe u budžet, kao i višak prihoda koji je ostvaren do sada.

Odbornici su usvojili povećanje budžeta za oko 330 miliona pa sada budžet iznosi 2,22 milijarde dinara (2.220.000.000). Veći prihodi su ostvareni kako od poreza na zarade i od poreza na samostalne delatnosti tako i od naknade za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta. Po ovom osnovu je do sada naplaćeno oko 52% planiranih prihoda, a očekuje se da veliki investitori u narednom periodu uplate dodatnih 370 miliona dinara po ovom osnovu.

Imajući u vidu veće prihode doneta je odluka da se povećaju sredstva planirana za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa 80 na 120 miliona, za putnu infrastrukturu je po novom budžetu planirano 120 miliona, za vodovodnu mrežu je odvojeno 80 miliona, za rekonstrukciju sportskih objekata na stadionu Švajcarija je planirano 10 miliona, a za završetak Omladinskog centra je obezbeđeno 16 miliona dinara i to 11 miliona iz budžeta opštine, a 5 miliona će obezbediti ministarstvo turizma.

Odbornik Milan Lazović je predložio da se u radove na putnoj infrastrukturi uključi i put Sušica – Tripkova – brana Vrutci, što je u ime predlagača prihvatio zamenik predsednika opštine Arsen Đurić. On je odbornike obavestio da se trenutno radi projektna dokumentacija za ovaj put i da su imovinsko pravni poslovo skoro završeni. Đurić je istakao da se za ovu trasu planira put širine pet metara i da se za sredstva konkurisalo i kod Puteva Srbije i da će se ovaj pravac rekonstruisati u narednom periodu.

Skupština je prihvatila i predlog odbornika Dejana Škodrića da se za 4 miliona povećaju sredstva planirana za uličnu rasvetu a da se dva dodatna miliona opredele za rad udruženja građana. Ovim predlogom je predviđeno i da se ova sredstva obezbede smanjenjem planiranih sredstava za prečišćavanje otpadnih voda, održavanja i izgradje puteva.

Po usvajanju rebalansa budžeta odbornici su usvojili više akata planske dokumentacije kojom su regulisane građevinske celine, spratnost i zone namena na teritoriji opštine kao i kada su u pitanju naseljena mesta Zlatibor i Čajetina… Takođe je usvojena odluka o pravu službenosti za Ski centar Tornik, kao i osnivački ugovor regionalne deponije Duboko.

Odbornici su ovom prilikom usvojili i više odluka imovinsko pravnog karaktera, a usvojeni su akti o organizaciji rada opštinske uprave, kao i Poslovnik o radu skupštine. Ovim poslovnikom odbornici su dobili mogućnost da samostalno predlažu odluke, a na predlog odbornika Milana Lazovića usvojeno je i da se ubuduće odbornička pitanja postavljaju na početku a ne kao do sada na kraju sednice.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031