fbpx
Politika Vesti Video

Održana 42.sednica SO Čajetina

U četvrtak, 5.decembra je održana 42.sednica SO Čajetina. Odbornici su odlučivali o sedam tačaka dnevnog reda od kojih je najznačajnija bila odluka o budžetu za 2020.godinu.

Za 2020.godinu budžet je utvrđen u iznosu od dve milijarde i 77 miliona dinara što je približno isti iznos kao i za 2019.godinu. Što se tiče prihoda planirano je da se od poreza na zarade prihoduje 149 miliona dinara, dok će se od poreza na imovinu prihodovati 350 miliona. Po novom zakonu o ugostiteljstvu planirano je da se od boravišne takse (pravna lica) prihoduje 52 miliona dinara, dok se kada su u pitanju fizička lica prihoduje 15 miliona dinara. Najveći prihod budžeta će svakako biti naknada za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta gde se očekuje prihod od 1,02 milijarde dinara. Od republičkog budžeta lokalna asamouprava će u 2020.godini dobiti 118 miliona dinara. Na rashodnoj strani budžeta najviše sredstava je planirano za komunalne delatnosti 536 milona dinara, zatim slede rashodi za putnu infrastrukturu 273 miliona, za sport 167 miliona, turizam 166 miliona, predškolsko vaspitanje 114 miliona dinara, urabanizam 94 miliona, kultura i informisanje 82 miliona dinara, za poljoprivredu 67 miliona, za socijalnu i dečju zaštitu je planirano 76 miliona dinara…

Odbornik Milan Lazović (GG Zlatiborski pogled) se prvi javio da diskutuje o predlogu budžeta. On je istakao da je ovo realan budžet i da će se budžet dobro puniti dok pozicije komunalnog opremanja budu dobre. Lazović je predložio da se deo srestava koji je planiran za medije preusmeri na poziciju mesne zajedince a zatim je postavio pitanje održavanja seoskih grobalja pošto je ova delatnost poverene mesnim zajdnicama i da se postavi pitanje plaćanja naknada za ove usluge. Odbornika Lazovića je interesovalo da li postoji mogućnost da se pozicije za novogodišnju rasvetu razdvoje od izmeštanja dalekovoda i da se letnje i zimsko održavanje puteva takođe razdvoje.

Na Lazovićeva pitanja je odgovorila šefica budžeta Zorica Nešković koja je rekla da ne postoje mogućnosti da se neke stavke u budžetu razdvoje a što se tiče mesnih zajednica one po aktuelnom zakonu ne mogu da imaju investicije i održavanje.

Po ovoj tački dnevnog reda je govorio i predsednik opštine Milan Stamatović, koji je rekao da mesne zajednice gube svoju ulogu jer nemaju svoja izvorna sredstva i da značaj saveta mesne zajednice opada. On se osvrnuo i na budžet i sredstva koja su određena po pojedinim pozicijama.

Na sednici doneta je odluka o raspisivanju javnog oglasa za otuđenje građevinskog zemljišta, a imenovani su i novi članovi Komisije za otuđenje građevinskog zemljišta. Data je saglasnost na izmene programa poslovanja i finansijskog plana JP „Gold gondola Zlatibor“. Skupština je na kraju sednice usvojila zaključak na predlog odbornika Rajka Pelverovića (GG Zlatiborski pogled) da sportski klubovi koji se finansiraju iz budžeta moraju dostaviti izveštaj skupštini kako bi se odbornici upoznali sa aktivnostima, troškovima i programima rada sportskih klubova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031