fbpx
Info Vesti Video

Održana 43.sednica SO Čajetina

Na 43.sednici SO Čajetina koja je održana 29.januara 2024.godine odbornici su usvojili Deklaraciju o pčelama, plan rada Crvenog krsta opštine Čajetina kao i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2024.godinu.

Što se tiče poljoprivrednih subvencija one su za 2024.godinu uvećane za 10 miliona dinara i za ove namene je ukupno planirano 45 miliona dinara. Programom su povećane i subvencije za pojedinačne kategorije što znači da će poljoprivrednici moći da računaju na više sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Program rada Crvenog krsta za 2024.godinu je predstavlila Sanja Milosavljević. Ona je istakla da je Creveni krst Čajetina u prethodnom periodu organizovao brojne radionice kroz koje je prošlo više od 1.000 osnovaca i srednjoškolaca. Crveni krst je takođe organizovao i akcije dobrovoljnog davanja krvi u kojima je učestvovalo 178 građana opštine Čajetina. Pružana je podrška u svim akcijama lokalne zajednice kao i u obeležavanju značajnih datuma. Pripremljeno je 217 paketa pomoći za 416 lica a kao i novogodišnji paketići za decu iz ugroženih porodica.

Odbornici su potom upoznati sa više ugovora o komenzaciji i stanju po tim ugovorima. Na sednici je doneta i odluka da JP Zoohigijena promeni delatnost kako bi mogla neposredno da formira veterinarsku ambulantu.

Na sednici je doneta i odluka o ustupanju prava na korišćenje imovine KJP Zlatibor. Ovom odlukom opština je pravo korišćenja na objektima nove upravne zgrade, radionice i garaže koja je prošle godine puštena u rad prenela na KJP Zlatibor. Vrednost prenete imovine je procenjena na 376 miliona dinara. Ovom prilikom su dve parcele na Obudojevici previđene za javnu prodaju.

Deklaraciju o pčelama odbornici su usvojili jednoglasno u nameri da se pčele zaštite i da se prepozna njihov ukupan značaj za razvoj biljnog i životinjskog sveta u Srbiji.

Direktor SB Čigota i odbornik Aleksandar Simić je ovom prilikom obavestio odbornike o požaru koji je zahvatio SB Čigota i rezultatima preliminarne istrage. Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je ovom prilikom rekao da je šteta velika i da je potrebno hitno sanirati krov kako bi se sprečila dalja oštećenja na objektu. On je istakao da će za rekonstrukciju SB Čigota biti potrebno oko pet miliona evra.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930