fbpx
Biznis Politika Vesti Video

Održana 43.sednica SO Čajetina

U četvrtak 26.decembra je održana 43.sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su ovom prilikom usvojili više od 20 tačaka dnevnog reda.  Odbornici su ovom prilikom raspravljali planove javnih preduzeća za 2020.godinu.

-KJP Zlatibor u 2020.godini planira prihode od 326,9 miliona dinara (što je za oko 43 miliona dinara više nego u 2019.godini). Kada su u pitanju rashodi planirano je 298,7 miliona dinara. Za nabavku nove opreme je planirano 106 miliona dinara a preduzeće bi trebalo da ovim sredstvima nabavi dva kamiona za odvoženje smeća, dva vozila, bager guseničar… Ovo preduzeće će u 2020.godini biti angažovano i na poslovima održavanja javne rasvete pa je planirano nabavka vozila sa korpom i podizačima. Za 2020.godinu je planirana nabavka kontejnera za 10 miliona dinara pošto je opština Čajetina pokrenula projekat primarne selekcije otpada u saradnji sa partnerima iz Švedske, koji će opštini donirati 7.000 kanti od 240 litara za suvi otpad. Uprava preduzeća planira da u 2020.godini podigne dugoročni kredit od 30 miliona dinara za finansiranje dela opreme, kao i jedan kratkoročni od 5 miliona za likvidnosti. Direktor KJP Zlatibor Srđan Pantović je istakao da je u 2020.godini planirana dobit od 23 miliona dinara.

-JP Gold gondola u 2020.godini počinje sa radom i ovo preduzeće planira prihode od 123 miliona dinara. Što se tiče strukture prihoda, do početka rada ovog preduzeća opština Čajetina će obezbediti 19 miliona dinara, a zatim će se preduzeće finansirati iz sopstvenih prihoda od prodaje karata (96 miliona) i reklama (8 miliona). Za početak 2020.godine su planirani tenderi za osiguranje putnika i opreme, kao i angažovanje službe spasavanja. Kada počne sa radom preduzeće će zapošljavati 25 novih radnika. Direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić je informisala odbornike o obavljenim radovima na gondoli koji se privode kraju. Sajla koja povezuje međustanicu i stanicu Tornik je posavljena, kao i signalni kabal u celoj dužini a ostalo je da se postavi sajla od početne stanice do međustanice. Radove će u januaru kontrolisati i ekipa proizvođača opreme.

-SC Čajetina će u 2020.godini imati budžet od 65 miliona dinara. Ova ustanova će u toku 2020.godine nabaviti profesionalnu opremu za teretanu pri sportskoj dvorani u Čajetini, kao i sekačicu za busen kako bi tereni na stadionu Švajcarija mogli da se koriste u dužem periodu. Direktor SC Čajetina Nikola Smiljanić je za 2020.godinu najavio i donaciju za dom kulture na Zlatiboru, naime Filmski centar će donirati digitalni projektor. Smiljanić je istakao da su sportski tereni bili maksimalno iskorišćeni i da je treniralo više od 7.000 sportista tokom 2019.godine.

-TO Zlatibor za 2020.godinu planira brojne aktivnosti a planiran je prihod od 80,4 miliona dinara. Za usluge informisanja je planirano 5 miliona dinara, 2 miliona dinara je predviđeno za dalja ulaganja u Stopića pećinu. Milion dinara je planiran za štampanje brošura, mapa, kataloga i reklamnog materijala. Direktor TO Zlatibor, je ovom prilikom istakao da je pored postojećih manifestacija u planu organizovanje i novih a za leto 2020.godine u pripremi je letnji stand up festival.

-Biblioteka Ljubiša R Đenić će 2020.godini imati budžet od 25,3 miliona dinara a planirana je nabavka oko 2.000 novih knjiga, štampanje više naslova u izdanju biblioteke, kao i organizovanje letnjeg uličnog erskog kabarea i festivala poljskog cveća.

-Predškolska ustanova Radost za 2020.godinu je planirala budžet od 114 miliona dinara, od čega će 91 milion obezbediti opština Čajetina, 18 miliona su sopstveni prihodi ustanove, a 4,7 miliona dinara će biti obezbeđeno od republičkog budžeta. Uprava PU Radost će u 2020.godini planira parterno uređenje vrtića u Čajetini, nabavku nove opreme i zamenu ograde.

Direktor Zlatiborskog Ekoagrara Vladimir Bojović je na sednici predstavio izmene plana za 2019.godinu, kojima su prihodi mlekare povećani sa 20 na 23 miliona dinara, dok su na rashodnoj strani povećani troškovi prevoza i otkupa mleka. Kada je u pitanju plan za 2020.godinu predviđen je budžet od 84 miliona dinara. Najveći troškovi su predviđeni za nabavku mleka (13 miliona dinara), 2,5 miliona je predviđeno za troškove transporta mleka. Budžetom je predviđeno 35 miliona dinara za subvencije poljoprivrednicima, i to 18 miliona za ulaganja u fizička sredstva poljoprivrednih gazdunstava, 3 miliona je predviđeno za podršku mladim poljopriverednicima, a isti iznos je planiran i za sertifikaciju, za nabavku stočne hrane je odvojeno 7 miliona, a po milion je predviđeno za promotivne aktivnosti za ruralni razvoj i organsku proizvodnju.

Kada su u pitanju planovi Ekoagrara odbornika Milana Lazovića (GG Zlatiborski pogled) je interesovalo da li će odbornicima biti dostupan izveštaj o poslovanju mlekare, pošto su trenuto svi izveštaji zbirni. Direktor Ekoagrara Vladimir Bojović je istakao da će izveštaji biti dostupni početkom 2020.godine.

Odbornici su potom usvojili plan detaljne regulacije za muzej Staro selo u Sirogojnu. Ovim planom je zadržana postojeća površina muzeja, ali je izvršena preparcelacija i zoniranje prostora.

Na ovoj sednici je rešeno i pitanje koeficijenata za obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kada se vrši spajanje dve parcele koje se nalaze u različitim zonama. Odbornici su usvojili rešenje po kome će se koristiti koeficijent zone u kojoj se nalazi veća površina novoformirane parcele. Potom je doneta odluka da se proširi građevinska zona u Mačkatu kako bi se formirala građevinska parcela za gradnju sportske hale pri OŠ Milivoje Borović.

Odbornici su glasali kako bi se dopunila odluka o lokalnim komunalnim taksama. Usvojena dopuna je promenila mapu zona pa su uvedene peta i šesta zona, dok je površina četvrte zone smanjena (sada obuhvata objekte od raskrsnice ulica Miladina Pećinara i Krfske ulice – zelena pijaca – hotela Dunav-hotel Tornik – Vila Vukadin). Peta zona ouhvata sva područja van prve četiri zone, a šesta zona obuhvata naseljeno mesto Čajetina. Ovom odlukom su definisane i cene pa se tako zakup u četvrtoj zoni plaća 30 dinara po danu po metru kvadratnom, u petoj zoni cena je 20 dinara a u šestoj 15 dinara.

Zatim je razmatrano više pitanja imovinsko – pravnog karaktera, a opštinski pravobranilac Siniša Bulatović je odbornike informisao o predlogu sporazuma između Opštine i porodice Jevremović. Pošto je po zakonu o restituciji porodici Jevremović vraćeno imanje na Zlatiboru pojavio se problem da su na delovima vraćenih parcela izgrađeni putevi. Obe strane su se saglasile da se izvrši razmena zemljišta i da se porodici Jevremović isplati naknada za deo zemljišta. Porodica Jevremović se ovim sporazumom odrekla dela naknade od 17 miliona dinara.

Na kraju su razmatrani planovi JKP Duboko i JKP Vodovod Čajetina pošto su predstavnici ovih javnih preduzeća zbog obaveza kasnili na sednicu. Kada je u pitanju JKP Duboko  u 2020.godini ovo preduzeće će preuzeti 8000 tona otpada sa teritorije opštine Čajetina, po ceni od 2.292 dinara po toni.

Plan rada za JKP Vodovod Zlatibor je odbornicima predstavio direktor ovog preduzeća Rade Jovanović. Ovo preduzeće za 2020.godinu planira prihode od 400,3 miliona dinara i rashode od 399,2 miliona. Naveći prihodi se u ovom preduzeću očekuju od građevinskih radova 173 miliona dinara, zatim slede prihodi od 77 miliona od naplate vode (privreda, domaćinstva i vikend kuće), 18 miliona od održavanja mreže… Jovanović je odbornike obavestio da je u 2019.godini oko 1000 korisnika priključeno na mrežu i da će biti veća naplata paušala i utrošene vode. Što se tiče projekata ovo preduzeće planira radove na Sušičkom vrelu, proširenju postrojenja na Ribnici, a zatim slede zamena 4 kilometra magistralnog vodovoda od Ribnice ka Zlatiboru, kao i gradnja rezervoara od 1000 metara kubnih na Tić polju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031