fbpx
Info Politika Vesti Video

Održana 45.sednica SO Čajetina

U četvrtak 21.marta održana je 45.sednica SO Čajetina. Odbornici su razmatrali više od 20 tačka dnevnog reda. Ovom prilikom je usvojena odluka o izmenama plana detaljne regulacije prvenstveno zbog konverzije a bilo je reči i o izradi  plana detaljne regulacije za industrijsku zonu Braneško polje. Takođe je usvojena i odluka o dopunama Plana detaljne reuglacije za izgradnju gondole.

Odbornici su dali i saglasnost na plan rada i izveštaje Centra za socijalni rad. U svom izlaganju direktor Pajo Bogdanović je istakao da Centar za socijalni rad nema mogućnosti da obezbedi smeštaj za stara i nemoćna lica i da su ustanove ovog tipa uvek popunjene i da Centar ima stalno 3 – 4 osobe na čekanju. Poseban  problem predstavlja smeštaj osoba koje imaju psihičke probleme za koje treba da se obezbedi smeštaj u specijalizovanim ustanovama. On je pozdravio inicijativu da se na području Čajetine kroz donacije formira prihvatilište za stare kako bi se ovaj problem prevazišao.

Odbornik Aleksandar Pavlović se interesova da li je na području opštine Čajetina bilo oduzimanja dece. Bogdanović je odgovorio da nije bilo oduzimanja dece od roditelja ali da su deca smeštana u hraniteljske porodice i to prvenstveno u srodničke porodice i da roditelji u svakom trenutku mogu da posete decu. Bogdanović je istakao da je u toku revizija svih prava smeštaja i da su uvedene socijalne karte i da je sistem većim delom digitalizovan.

Na sednici je razmatran i izveštaj o radu Turističke organizacije Regija zapadna Srbije. Odbornici su informisani o dosadašnjim aktivnostima i učešću na sajamskim manifestacijama u Beogradu, Berlinu i Banjaluci a da su u narednom periodu planirani nastupi na ciljanim tržištima BiH i Crne Gore. Planirani su i projekti u saradnji sa Evropskom Unijom a jedan projekat će biti realizovan u Gostilju. Ovim projektom je planirano uređenje odmorišta sa igralištem i nabavka opreme za aktivan odmor.

Na ovoj sednici je usvojena odluka o pravima i obavezama lokalnog ombudsmana, koji će imati zadatak da kontroliše poštovanje prava građana. Po odluci ombudsman će biti zadužen da utvrdi da li je bilo povreda prava građana i da li su one učinjene činjenjem ili nečinjenjem. On će imati obavezu da jednom godišnje predstavi izveštaj Skupštini opštine Čajetina i sarađivaće sa republičkim ombudsmanom. Ombudsman će morati da odgovori na svaku primedbu građana a uticaće na rad lokalne samouprave kroz mišljenja i preporuke.

Odbornici su potom za prvog ombudsmana opštine Čajetina sa 20 glasova za izabrali Ljubišu R. Radulovića, bivšeg sudiju i nekadašnjeg načelnika opštinske uprave Čajetina.

Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara je odbornike upoznao sa novim planovima ovog preduzeća. Odbornici su usvojili odluku da se formira ogranak – Agro sajam Zlatibor koji će biti zadužen za organizaciju poljoprivrednih sajmova na području opštine Čajetina. Ovaj ogranak se osniva zato što je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede dogovoreno da se od 10. do 12.maja organizuje poljoprivredna smotra na Zlatiboru. Odbornici su usvojili i izmene finansijskog plana zbog organizacije ove smotre a 6,4 miliona dinara je obezbeđeno preraspodelom postojećih sredstava.

Odbornici su usvojili i odluke o izmenama članova nadzornog odbora Zoohigijene kao i izmena člana u nadzornom odboru Zlatiborskog  Eko  agrara. Na sednici je razmatrano i više imovinsko pravnih rešenja vezanih za kupovinu i dokup prostora za postojeće parcele.

Na sednici je usvojeno rešenje o davanju u zakup zgrade osnovne škole u Gostilju preduzeću Zlatiborska škola filma za 1850 evra godišnje na period od 30 godina uz obavezu da jedna prostorija mora biti slobodna za potrebe mesne zajednice. Ovom odlukom je određena i mogućnost jednostranog raskida ugovora ukoliko bude potreba da se škola ponovo otvori za prijem đaka.

Usvojena je i odluka o uspostavljanju Manifestacije od značaja za opštinu Čajetina i to Nacionalni festival filma. Ova manifestacija se organizuje u saradnji sa Ministarstvo kulture i planirana je za početak septembra. Predviđeno je da se na ovom filmskom festivalu bira film koji će predstavljati Srbiju pri dodeli Oskara. Ova odluka je  doneta jednoglasno sa 24 glasa za.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930