fbpx
Knjigoteka Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Održane X „Pesničke vatre zlatiborske“

Deseta jubilarna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ održana je na Zlatiboru u nedelju 22. oktobra 2023. godine. Ovogodišnje “Pesničke vatre” su bile u čast stotridesete godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog.

X pesničke vatre zlatiborske

Manifestacija je počela simboličnim paljenjem vatre na Šumatnom brdu, gde je prisutne pozdravio Arsen Đurić, predsednik SO Čajetina. Pesničku vatru je ovog puta upalio pesnik Selimir Radulović, dobitnik Povelje „Pesničkih vatri“. Pesnik Selimir Radulović je do sada objavio osam knjiga, dobitnik je Vukove nagrade, Nagrade „Đura Jakšić“, Zmajeve nagrade i mnogih drugih.

Na početku programa u Kulturnom centru Zlatibor publici se predstavio hor “Mlađani građani” koji su izveli kompoziciju “Jedino drugarstvo nema kraj”

Hor “Mlađani građani”

Glumac i reditelj Lazar Ristovski je potom recitovao dobro pesmu „Stražilovo“ od Crnjanskog. Pre nastupa Ristovski je istakao da ga više stvari veže za Crnjanskog, počevši od kraja u kome su rođeni, grada Sombora gde su Crnjanskom štampane pesme a Ristovski završava Učiteljsku školu, do zanimljivog podatka da su i Lazar Ristovski i Miloš Crnjanski rođeni 26.oktobra.

Ovogodišnjem laureatu, pesniku Selimiru Raduloviću, Povelju “Pesničke vatre zlatiborske” je uručio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On se potom obratio prisutnima rekavši da i opštinu Čajetina i Miloša Crnjanskog povezuje jubilej, 130 godina od rođenja Crnjanskog i 130 godina od dolaska kralja Aleksandra Obrenovića i početka turističkog razvoja Zlatibora.

“Mi smo ozbiljna lokalna samouprava zahvaljujući ovim pesničkim vatrama zlatiborskim. Mi se stvarno trudimo da kroz kulturne događaje nešto promenimo i da ne budemo neshvaćeni kao što je Miloš Crnjanski bio neshvaćen, jer danas ljudi koji idu ispred vremena nekako ne budu shvaćeni i kroz istoriju imamo puno takvih primera.” istakao je Stamatović.

Uručenje povelje “Pesničkih vatri

Gospodin Radulović se ovom prilikom zahvalio na domaćinskom odnosu koji je u korenu našeg srpskog bića i publici izrecitovao svoju pesmu „Pjesma je molitva“. Izrazio je svoju emociju ljubavi prema pesmi kroz stih:

„Rađanje istinske pjesme poistovjećujem s kretom oblaka, silnog,

dok izliva obilje kapi, kišnih, ili s kretom sunca,

radosnog, dok se, izjutra, na nebu utvrđuje!

Kao i molitva – i pjesma je disanje“.

Predsednik Matice srpske Dr Dragan Stanić analizirao je, po njegovom mišljenju, najbolju Radulovićevu poemu – „Sedam malih drhtaja“.

Publika je potom mogla da čuje pesme “Knjiga očeva”, “Senka osmog eona”, “Snovi svetog putnika”. Stihove dobitnika Povelje govorili su Prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Kovačević.

Elena Buevič

Pesnikinja Elena Buevič iz Ukrajine je za ovu priliku recitovala svoju pesmu Most na Drini. Čedomir Vukićević, pesnik iz Crne Gore se predstavio pesmom “Molitva”.

Pesmom “U beskraju zvezda” publici se predstavila pesnikinja Mirjana Ranković Luković, dok je Marija Vulović recitovala stihove pesme “Drugačije se volelo u prošlom veku” iz zbirke pesama Odmrežavanje.

Marija Vulović

Manifestaciju su uspešno organizovali opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor“.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031