fbpx
Globalno Politika Vesti Video

Opozicija o pritiscima na lokalne samouprave u Strazburu

Na Kongresu regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u utorak, 6.novembra gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović je govorio o pritiscima kojima su izložene lokalne samouprave u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji sa posebnim osvrtom na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka.

U desetominutnom izlaganju, Zelenović je naveo neke od drastičnih primera koji svakako ne predstavljaju dokaz demokratičnosti aktuelne vlasti u Srbiji. Naglasio je da govori u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ali i u ime 448 odbornika iz cele Srbije.

– Centaralna vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stranke na čijem je on čelu, Srpske napredne stranke. U lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore, već više od šest godina ogroman broj odbornika je izložen pritisku centralne vlasti. Cilj je da SNS, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje. To je inače nova reč koju smo dobili u prethodnom periodu, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Youtube/printscreen

On je upoznao predstavnike Kongresa sa načinom izbora lokalnih vlasti u Srbiji, ali i sa činjenicom da je u mnogim gradovima došlo do nagle promene izborne volje građana.

– Od 2012. do danas, u 35 od 170 lokalnih samouprava je došlo do prekomponovanja. To su teške povrede člana 7 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. U samo tri lokalne samouprave SNS i njeni partneri nisu na lokalnoj vlasti u Srbiji – Šapcu, Paraćinu i Čajetini, istakao je Nebojša Zelenović.

Gradonačelnik Šapca je obavestio članove Kongresa o činjenici da su odbornici vlasnici mandata, a da bi došlo do prekomponovanja vlasti, potrebno je da odbornici „promene stranu“.

– To se uvek dešava uz pretnje i pritiske. U dokumentu koji sam predao Kongresu nalazi se 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije. Njima je nuđen novac, funkcije, ali i prećeno otpuštanjem s posla, dolaskom raznih inspekcija i kontrola ukoliko se bave privatnim poslom, izvestio je Zelenović.

On je govorio i o nedavnoj poseti visokog državnog i partijskog funkcionera Marka Đurića Šapcu, koji je tom prilikom, pred svojim stranačkim kolegama javno rekao da će svi državni i partijski organi učiniti sve da se promeni loklana vlast u Šapcu.

Članovi Kongresa su saznali da su u proteklom periodu uhapšene 34 osobe koje su bile predsednici opština ili gradonačelnici, a da niko od njih nije osuđen.

– Vlast na centralnom nivou sada pokušava da nas kriminalizuje i svakodnevno smo izloženi medijskom linču. Centralna vlast zloupotrebljava policiju, tajnu službu i vrši pritisak na sud da bi sprečila izabrane predstavnike da obavljaju svoju dužnost. Ministarka Zorana Mihajlović se stalno pita kada će da bude uhapšen Milan Stamatović koji je šest puta biran za predsednika opštine Čajetina i protiv koga se ne vodi nijedan postupak. U Paraćinu su pokušali nasilno da prekinu sednicu Skupštine opštine kako bi izazvali nove izbore, a u Šapcu su lomili kutije prilikom konstitutivne sednice Skupštine grada. Radi se o ozbiljnom nasilju”, dodao je Zelenović.

Gradonačelnik Šapca govorio je i o finansijskom pritisku centralne vlasti na lokalne samouprave, što je povreda člana 9 stav 1. Novac se iz državne kase, naveo je Zelenović, deli bez ikakvog kriterijuma, obrazloženja i konsultacija, čime se krši član 9 stav 6.

Takođe je govorio i o zloupotrebi zakona o zabrani zapošljavanja koji se ne primenjuje u lokalnim samoupravama u kojima je SNS na vlasti, dok opozicione blokira.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozvao je članove Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope na očuvanje i ostvarivanje ideala i principa koji predstavljaju zajedničko evropsko nasleđe.

Izvor: televizija Šabac , N1

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031