fbpx
Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Orkestar Marka Gligorijevića najbolji na 50.Saboru trubača

Zlatibor je 21.jula bio u znaku trube povodom 50.Sabora trubača zapadne Srbije. Program je počeo trubačkim defileom zlatiborskom promenadom do Kraljevog trga. U 19.00 časova je Sabor počeo trubačkim zborom, a potom je odsvirana himna sabora “Zlatibore moj zelen bore”.

Ove godine se za titulu najboljeg orkestra nadmetalo sedam trubačkih sastava, a domaćini su pripremili i brojne nagrade. O kvalitetu muziciranja je odlučivao stručni žiri u sastavu, Dejan Jevđić, majstor trube iz Rasne, Marko Kutlešić, profesor klarineta i Danijela Veselinović, profesorka trube. Žiri novinara i publike Slavica Jovanović, dopisnik RTSa iz Užica, Žarko Božanić, glumac i dugogodišnji voditelj zlatiborskog sabora trubača i Miloš Vermezović kontrabasista i nastavnik muzičke kulture u OŠ Milivoje Borović u Mačkatu će dodeliti nagradu  za najboljeg trubača.

Prvi je nastupio orkestar braće Ilić iz Požege. Oni su se predstavili pesmom “Što ti je Stano mori” a zatim su izveli i kolo “Igra prstiju”. Kao drugi po redu je nastupio orkestar Marka Trnavca iz Guče, koji se publici predstavio pesmom “Svilen konac” i kolom “Stari Čačak”.

Treći je po redu nastupio orkestar Miroslava Đunisijevića iz Arilja. Ovaj muzički sastav se predstavio pesmom “Evo srcu mome radosti” i kolom “Moravski biser”. Orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte je nastupio kao četvrti po redu. Bajnobaštani su se predstavili pesmom “Gde si dušo gde si rano” a zatim su odsvirali “Patalovo kolo”.

Zatim je na scenu stupio još jedan muzički sastav iz Arilja, orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića. Ariljci su ovom prilikom svirali pesmu “Oj, Jeleno, ćeri moja jedina” a zatim su izveli “Draganovo kolo.

Šesti po redu je nastupio orkestar Dragačevske trube iz Guče, koji se predstavio pesmom “S one strane Morave” i Kaubojskim kolom. Kao poslednji u takmičarskom delu programa nastupio je još jedan orkestar iz Bajine Bašte, orkestar Milenka Filipovića, koji je odsvirao numere “Marijo, kćeri” i “Vlaška oluja”.

U revijalnom delu programa su nastupili orkestar Ivan Jovanović iz Užica i orkestar Ognjena Vasiljevića iz Požege.

Žiri je većao skoro 60 minuta a voditelj programa Svetomir Milutinović je na kraju pročitao odluke žirija. Tako je za najboljeg bubnjara izabran Rade Vranešević član orkestra Miroslava Đunisijevića. Za najboljeg basistu je proglašen Elvis Alešanović (orkestar Dragačevske trube), dok je titulu najboljeg tenoriste poneo Ljubiša Jeftović (Orkestar Marka Trnavca).

Memorijalna nagrada “Mićo Petrović” za najboljeg trubača je dodeljena Stefanu Iliću (orkestar Braća Ilić). Žiri publike i novinara je nagradu publike uručio Milenku Filipoviću.

Po mišljenju žirija najbolje odsvirana pesma je bila “Evo srcu mome radosti” koju je izveo orkestar Miroslava Đunisijevića, dok je orkestar Marka Trnavca najbolje odsvirao kolo “Stari Čačak”. Za najizvornije muziciranje je nagrađen orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića.

Milenko Filipović koji je dobio nagradu žirija publike i novinara je bio zadovoljan ostvarenim rezultatom.

“Pre svega želeo bih da se zahvalim celoj organizaciji Zlatibora, žiriju, publici koja nas je podržala. Mi smo dali sve od sebe. Ove godine smo se pripremali dva meseca za ovaj nastup. Trud se isplatio i nagrada je došla. Bog nas je pogledao,” rekao je Filipović za medije

Za najbolji orkestar 50.sabora trubača zapadne Srbije je proglašen orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Marko Gligorijević je za medije izjavio da se orkestar za ovo takmičenje pripremao skoro četiri meseca i da je nagrada došla u pravo vreme.”

“Ovde na Zlatiboru je posebno svirati na ovoj sceni. I pogotovu što je ova bina i cela scena promenjena. Odlično je zvučalo sve”, istakao je Gligorijević u svojoj izjavi.

Kako je Sabor trubača zapadne Srbije predtakmičenje za Guču plasman za 62.Sabor su izborili: orkestar “Braća Ilić”, orkestar Marka Gligorijevića, orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića, kao i orkestar Milenka Filipovića.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930