fbpx
Biznis Manifestacije Turizam Vesti Video

Otvoren sajam poljoprivrede na Zlatiboru

Svečanim programom je 9.maja otvoren I međunardni sajam poljoprivrede i ruralnog razvoja. Program je počeo himnom republike Srbije, koju su izvele članice pevačke grupe UZNNT “Zlatibor”. Potom je pesnik Ljubivoje Ršumović pesmom “Zdravica narodu srpskom” poželeo usspešan početak ove manifestacije.

Prisutne je na Kraljevom trgu pozdavio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On je rekao da su turizam i poljoprivreda uključujući i stočarstvo privredne grane koje se neguju u opštini Čajetina i da poljoprivreda koja je organizovana na staromodan način sa starom mehanizacijom ne može biti konkurentna kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

“Mi smo se upustili u jedan ozbiljan dugoročan posao, da radimo u interesu naših građana jer Srbija bez sela ne može napred. Mi to ovde na planini najbolje pokazujemo. Najbolje se vidi u kom  pravcu Srbija treba da ide.” rekao Stamatović.

On je istakao da Zlatiborski ekoagrar poslednjih godina beleži dobre rezultate i da novi načini i vidovi pomoći poljoprivrednicima daju rezultate. Stamatović je završio izlaganje rekavši da treba zaštiti državno poljoprivredno zemljište od prelaska u privatne ruke kroz besplatnu konverziju koje bi potom bilo stavljeno u drugu funkciju. On je pozvao nadležne službe i građane da pomognu kako bi se poljoprivredno zemljište sačuvalo.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu iz Sektora za ruralni razvoj se na početku izlaganja zahvalio svima što su došli da posete Prvi zlatiborski poljoprivredni sajam. On je pozdravio sve učesnike, izlagače i posetioce sajma.

Bogićević je istakao da se ideja za organizaciju ovakve manifestacije rodila prošle godine i da je bio cilj da se u zapadnoj Srbiji organizuje sajam pošto je ovaj deo Srbije okosnica kako poljoprivrede tako i turizma Srbije.

Na kraju svog izlaganja Bogićević je zaključio da je ovo odlična uvertira za sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Po svečanom otvaranju Sajma delegacija ministarstva poljoprivrede je obišla izložene štandove zajedno sa predstavnicima opštine Čajetina.

Za posetioce je potom na Kraljevom trgu organizovana modna revija pod motom “Vuna za sve prilike” Branke Aleksandrić, kao i prezentacija prvog robot-traktora domaće proizvodnje.

Svoje proizvode je na Kraljevom trgu predstavilo više od četrdeset izlagača, dok se na izložbi poljoprivredne mehanizacije predstavilo više od dvadest proizvođača. Pored izlagača iz Srbije svoje proizvode na sajmu predstavljaju i poljoprivrednici iz Crne Gore i Makedonije a očekuje se i dolazak izlagača iz Hrvatske.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031