fbpx
Kultura Umetnost Video

Otvorena izložba grafika Dragoljuba Kaplanovića Kaplana u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor

Ljubitelji umetnosti su u četvrtak, 17. februara 2022. godine, u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor imali retku priliku da prisustvuju otvaranju izložbe grafika Dragoljuba Kaplanovića Kaplana.

Autor nam je poznat kao vredan stvaralac, mudar čovek i izuzetan pedagog. Aktivan je u likovnom životu decenijama, ali retko izlaže. Živi i radi u Užicu kao likovni stvaralac i profesor crtanja i slikanja. Osnovnu i srednju školu završio je u Užicu. Slikarstvo je diplomirao 1987. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Užičanima je poznat i po čuvenom muralu kod Tehničke škole ,,Kit koji je progutao svet”, nastalog krajem devedesetih godina.

Kako je učio i svoje đake: „Nije cilj umetnosti izložba i ne prave se slike samo radi izložbe, već izložba prati delo stvaraoca kao povremeni presek stanja.” Ovaj opus, iz ciklusa „Beleške prolaznika“, predstavlja povratak Kaplana na izlagačku scenu nakon dvadeset godina. Čast nam je što imamo priliku da ovi radovi budu izloženi baš u Galleriji Kulturnog centra Zlatibor.

Prisutnim posetiocima na otvaranju obratile su se Andrijana Andrijašević, kao moderator i predstavnik Galerije, i Katarina Dogandžić Mićunović, kao vrsni istoričar umetnosti i poznavalac Kaplanovog stvaralaštva, između ostalog rekavši: „I pored izričitosti i dubine hrišćanske pouke, iz ovih dela pomalja se i sećanje na doba animizma (na to neodoljivo asocira, između ostalog, slika indijanskog poglavice zagledanog u menandre reke), što čini jedinstven, složen umetnikov pogled na svet. Ova je izložba zapravo Kaplanov put, na kojem vodič jeste vera u sopstvenu misiju, kao jedini način da se savlada neizvesnost tog puta.” Autor radova Dragoljub Kaplanović prisutnima se obratio recitujući Mikelanđelov sonet, koji predstavlja njegovu zvezdu vodilju kroz studije i umetnički rad.

Izložba je otvorena u prisustvu preko šezdeset ljudi, uz upečatljiv muzički program Kaplanovih prijatelja, ostavljajući snažan utisak o potrebi ovakvih dešavanja na Zlatiboru, kojih u poslednje vreme ne manjka.

Sama Kaplanova dela zadovoljavaju potrebu za lepom umetnošću, koloritom i simbolikom, jer svaka grafika nosi svoju priču. Izložbe koja će biti otvorena do 3. marta 2022. godine, radnim danima od 10 do 17 časova u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031