fbpx
Društvo Kultura Obrazovanje Umetnost Video

Otvorena izložba “Zlatiborci po dobru upamćeni”

U galeriji Kulturnog centra Zlatibor u utorak 21.februara je otvorena izložba “Dobrostivi i časni putevi gospodnji – Zlatiborci po dobru upamćeni”. Izložbu su pripremili istoričarka Snežana Đenići i akademski slikar Radomir Vergović.

Publika je ovom prilikom mogla da vidi zanimljiv spoj istorije i umetnosti kroz istorijske i likovne portrete 12 znamenitih zlatiborki i zlatiboraca. Ovom prilikom javnosti su predstavljeni serdar Jovan Mićić, Mijailo Jevremović, đeneral Krsta Smiljanić, Sekula Knežević Ćaldović, Miladin Pećinar, Ljubiša R Đenić, prota Radosav Simić, Dimitrije Tucović kao i Kruna Smiljanić, Milica Marković, Kata Smiljanić i Sofija Mićić.

Svaka od ličnosti je predstavljena dvojako prvo kroz likovni rad akademskog slikara Radomira Vergovića koji je uspešno dočarao ne samo fizički izgled ličnosti već i njihovo unutrašnje određenje kao i istorijski trenutak. S druge strane Snežana Đenić je kroz dugogodišnje istraživanje prikupila bogatu istorijsku i biografsku građu čiji je jedan deo predstavljen na panoima.

O izložbi su svoj sud dali i istoričar prof. dr Radoš Ljušić čiju je recenziju pročitala Mirjana Lopin Drizo kao i istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić – Mićunović.

Profesor Ljušić je u svojoj recenziji istakao da su ovom prilikom predstavljene ličnosti znamenitih zlatiborskih porodica, Mićić, Nikić, Smiljanić, Đenić… i da je četvrtina izložbe posvećena ženama koje do sada nisu bile predmet istraživanja. Ljušić u recenziji kaže: “Žene ovog kraja, od običnih do jedne visokoobrazovane, kao i  zbirka ilustrovanog materijala, novina su za ovakav pomenik lokalnih ličnosti, te su stoga vredni svake pažnje i poštovanja. Za Ljušića ove dve celine daju izložbi svežinu i zanimljivost koja okupira pažnju pri čitanju i nudi neka saznanja, manje poznata i nepoznata, iz svakodnevnice  zlatiborskih padina i zabiti, ali i varošica Čajetina i Užica.

Katarina Doganžić – Mićinović je u svom izlaganju istakla da su figure postavljene u tradicionalne okvire portreta sa atributima zvanja ili društvenog statusa pa se ispred Ljubiše R Đenića vidi knjiga, uz Serdara Mićića sablja i kubura, kolevka kraj portreta Kate Smiljanić koja je rodila petaestoro dece, cveće u krilu profesorke Milice, ili dnevnik koji zapisuje Dimitrije Tucović.

Članovi novinarske sekcije OŠ Dimitrije Tucović su ovom prilikom postavili par pitanja gospođi Đenić u vezi izložbe. Đake je zanimalo kako je autorka izabrala ličnosti koje će predstaviti i koliko vremena je trebalo da se pripremi izložba.

“Smatram da treba da se neguje kultura sećanja na znamenite istorijske ličnosti i zato sam izabrala po meni dvanest izuzetnih ličnosti. Izložbu sam radila dosta dugo. To su godine i godine prikupljanja različitog maerijala. To su izuzetni i znameniti ljudi zlatiborskog kraja koje ne možete obraditi za godinu dana ili dve. Potrebno je dugo vremena,” istakla je u autorka izložbe Snežana Đenić.

Istoričarka umetnosti Katarina Doganžić – Mićinović je u izjavi istakla da je izložba ispunila cilj a publici su prezentovane neke od najznačajnijih ličnosti iz prošlosti Zlatibora.

Što se tiče posetilaca, većina je saglasna da je naučila nešto novo i da su biografije znamenitih zlatiborskih žena upotpunile izložbu otkrivajući novi Zlatibor. U muzičkom delu programa ovom prilikom je nastupio hor Zlatiborske vile kojim rukovodi Tijana Vidaković. Hor se predstavio pesmama: “Ajde slušaj, slušaj kaleš Anđo”, “Što se bore misli moje” i “To su bili dani”.

Svi koji žele da se bolje upoznaju sa znamenitim ličnostima zlatiborskog kraja mogu posetiti izložbu svakog radnog dana do 8.marta.

Video prilog posvećen otvaranju izložbe su pripremili učenici OŠ Dimitrije Tucović Zlatibor: Teodora Arsić, Anastasija Ćorić, Ksenija Mićić, Doroteja Stašić, Filip Ćirović VI-3 i Lejla Aslani IV-3 uz tehničku podršku portala zlatibor.tv

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930