fbpx
Manifestacije Turizam Video

Peta štraparijada – Vodice 2019 – Uživo

Na Vodicama se kod hotela Lovac održava Ivandanski narodni vašar. U zabavnom delu programa će nastupiti Nada Topčagić, Srećko Šušić, Nostradamus bend, Stefan Petrović Kosmajac, kao i gosti iznenađenja.

Po tradiciji na ovom narodnom okupljanju se organizuje turnir u malom fudbalu “Memorijal – Milan Dosković Doske”, kao i zlatiborska štraparijada (vuča na vlaci konjskom zapregom).

Ljubitelji ove radne discipline će moći da pogledaju nadmetanja u tri kategorije, a prvi će nastupiti laki dvoprezi (do 1.110 kg), zatim slede srednji (do 1.310 kg) i na kraju teški (preko 1.300 kg).

11.15

V štraparijada je počela takmičenjem lakih dvoprega. U ovoj kategoriji je predviđeno da se vuče trupac od 2.3 metra kubna na stazi od 80 metara. Prema propozicijama vremenski limit za završetak zadatka je 5 minuta. Ako ekipa ne izvrši zadatak u predviđenom roku, meriće se dužina izvučenog trupca. Za nastup u ovoj disciplini je prijavljeno 14 dvoprega.

12.00

U prvoj disciplini do sada je nastupilo sedam dvoprega i samo su konji Sima Simića uspeli da izvuku trupac celom dužinom.

14.00

U disciplini laki dvopreg se nadmetalo 14 parova a trupac su uspela da izvuku tri para. Prvo mesto je pripalo konjima Nezira Muratovića koji su trupac prevukli za 2 minuta 41 sekundu. Drugo mesto su osvojili grla Petko i Golub (4 min 8 s) Sime Simića, dok su grla Žara Nikolića bila treća sa vremenom 4 minuta i 21 sekunda.

Prvi u kategoriji lakih parova Nezir Muratović

U 15 časova počinje nadmetanje parova srednje kategorije.

16.00

Bliži se kraj nadmetanja u srednjoj kategoriji a dvopreg Nemanje Cvetića je do sada najbolji. Njegovi konji su za 5 minuta trupac od oko 2.7 kubika prevukli 73.4 metara. Vuča teških dvoprega je na programu u 18 časova.

17.00

U kategoriji srednji dvopreg konačan poredak je dvopreg Soko i Jadran Nemanje Cvetića prvi. Konji Petko i Delija Sime Simića su bili drugi sa 46.85 metara. Posebno je bila neizvesna borba za treće mesto. Dugo su treće mesto držali konji Jovana Vulovića (34 metara), zatim je dvopreg  Marinka Đokića sa 35.4 metara preuzeo treće mesto da bi u ponovljenom startu grla Dragana Dimitrijevića uspeli da osvoje treće mesto sa dužinom 42.4 metara.

Dvopreg Nemanje Cvetića najbolji u srednjoj kategoriji

18.00

Sve je spremno za start teških dvoprega. U ovoj kategoriji se vuče trupac od oko 3,2 tone, a za start je prijavljeno sedam parova. Prema žrebu prvi startuje par Nezira Muratovića.

19.00

Puno uzbuđenja u teškoj kategoriji. Grla Nezira Muratovića su postavili težak zadatak za sve takmičare jer su trupac prevukli do cilja za 4 minuta i 17 sekundi. Dvopreg Nemanje Cvetića je bio blizu da preuzme vođstvo ali su Soko i Jadran stali na 73.60 metara. Na kraju kao peti je startovao dvopreg Brljo i Soko Džafera Čarkažića i ono što je ostalima bilo teško njima je bilo lako. Ovaj dvopreg je stazu prešao za 2 minuta i 44 sekundi. Bilo je jasno prvo mesto u ovoj kategoriji osvojio dvopreg Džafera Čarkadžića. Drugo mesto je pripalo dvopregu Nezira Muratovića, a kao treći je završio dvopreg Nemanje Cvetića.

Najjači konji Srbije su grla Džafera Čarkadžića

U sportskom delu manifestacije je održan turnir u malom fudbalu “Memorijal – Milan Dosković Doske” o čemu možete čitati u odvojenoj vesti.

“Primetan je veći broj posetilaca i takmičara u odnosu na prošlu godinu. Ove godine uslovi su idealni i na stazi i oko staze. Publika uživa”, rekao je za zlatibor.tv Stanislav Jakica novinar BN televizije, voditelj programa na Vodicama i jedan od najvećih promotera Štraparijade.

Jakica ističe da su porodice Vulović i Cvjetić koje organizuju ovu štraparijadu učinili sve da manifestacija bude na vrhunskom nivou i da je konjički sport sve popularniji u Srbiji i da bi ovakve manifestacije trebalo brendirati i zaštiti. Posebna pažnja posvećena pravilima pa je ove godine ukinut kontakt sa konjima tako da takmičari više ne smeju da udaraju konje ni rukom tako da je dozvoljeno komandovanje samo “povikom”. 

Ljubitelji konja i štraparijade već sledećeg vikenda će moći da vide najjače konje Srbije u Kruševcu a zatim slede Loznica 11.avgust, Žarkovci (18.avgust), Ruma, Počučke kod Valjeva…

20.00

Sportska nadmetanja su završena a na redu je druženje pod šatrom, koje će trajati do kasno u noć.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031