fbpx
Knjigoteka Kultura Video

“Petlja” roman o Dini Poledici

U  biblioteci Ljubiša R Đenić, 19.marta je predstavljen roman “Petlja” Dejana Aleksića. Sa autorom je o ovom zanimljivom romanu razgovarala Ljiljana Rakić.

Kroz niz pitanja publika je mogla da sazna kako je roman nastajao tokom epidemije korone i kako je autor dugo pripremao materijal. Possebno je bilo zanimljivo objašnjenje šta je potrebno da bi se pisao roman koji po formi podseća na katedralu. Aleksić je ovom prilikom pomenuo da rad na romanu zahteva iskustvo i dar, zatim vreme i na kraju samodisciplinu. Poredeći žanrove Aleksić je roman uporedio sa maratonom i da je pisanje podrazumevalo višečasovni dnevni rad.

Tokom razgovora otvorilo se pitanje samog žanra romana koji se ne može lako svrstati u već definisane kategorije i da predstavlja miks različitih žanrova. Autor se dotakao i pitanja zašto se roman zove “Petlja”. Po njemu roman je čvorište između različitih vremenskih tokova od kojih  su neki u prošlosti a neki u sadašnjosti. Istovremeno sama reč petlja bi trebala da podstakne iskorak iz postojećeg stanja u nešto novo i nepoznato.

Glavni protagonista romana Dina Poledica već u samom imenu ima kontradikciju i ona je istovremeno plemenita ali i destruktivna i čak i po sebe. Ona je misleća osoba u svetu nemislećih.  Karakterno se formirala tokom devedesetih godina XX veka u vreme sloma starog društvenog sistema. Slom je stvorio niz degenerativnih pojava u društvu koje još uvek traju.

 

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930