fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Info Vesti Video

Postupanje u vanrednim situacijama prema osobama sa invaliditetom

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije je pripremila animaciju kojim se objašnjava kako treba postupati u vanrednim situacijama prema osobama sa invaliditetom. Cilj ove akcije je da se građani upoznaju sa pravilima postupanja u vanrednim situacijama kada su osobe sa invaliditetom u posebno riziku.

Osobe sa invaliditetom predstavljaju raznoliku populaciju. Oni imaju različite kapacitete i potrebe, u skladu sa tim i reagovanje u vanrednim situacijama mora biti prilagođeno različitim vrstama i stepenu invalidnosti, zdravstvenog stanja i uzrasta. Neophodno je da sve informacije o sistemu zaštite i spasavanja budu dostupne svim osobama sa invaliditetom u njima pristupačnim formatima i tehnologijama.

Posebnu pažnju treba posvetiti obuci svih aktera u sistemu zaštite i spasavanja kako bi mogli da pruže odgovarajuću pomoć. Potrebe osoba sa invaliditetom je neophodno imati u vidu i prilikom planiranja i sprovođenje programa rekonstrukcije uzimajući u obzir standarde pristupačnosti.

Neki od osnovnih principa ponašanja u vanrednim situacijama su: ako u vašem neposrednom okruženju ili među ukućanima ima osoba sa invaliditetom bilo da su slepi, gluvi, osobe sa teškoćama u kretanju, korisnici invalidskih kolica ili osobe sa smanjenim intelektualnim sposobnostima; trebalo bi znati da će njima biti potrebna dodatna pomoć i unapred planirati ko će im i kako pomoći.

Neke od ovih osoba mogu živeti same bez drugih ukućana te bi bar neposredne komšije trebalo da budu o tome informisane. Razgovarajte sa njima ili njihovim zakonskim zastupnicima o mogućnostima pojave vanrednih situacija kao što su: požari, poplave, klizišta i odroni, zemljotres, tehničko-tehnološke opasnosti, nuklearne i radiološke nesreće, terorizam, neeksplodirana ubojna sredstva, ekstremni vremenski uslovi, kao što su: ekstremna vrućina i toplotni udari, ekstremne hladnoće, snežne oluje i smrzavanje, mraz, oluje i udari groma…

U vanrednim situacijama ukoliko u domaćinstvu postoje osobe sa invaliditetom obavestite ih o tome šta se događa, posebno slepe osobe i dogovorite se sa njima kako da im najbolje pomognete. Ukoliko pomažete slepoj osobi da izađe iz zgrade uvek joj opišite pravac kretanja i nemojte je vi držati i vući za ruku već ona treba da se pridržava za vas. Osobama koje su slepe opišite šta se događa a osobama koje su gluve napišite kratke informacije. Ukoliko se ukućani sa gluvim osobama sporazumevaju znakovnim jezikom komunicirajte sa njima na isti način i u vanrednoj situaciji. Prilikom organizovanje evakuacije treba proveriti da li osoba može da se kreće sama uz pomoć druge osobe ili koristeći rukohvate ako u zgradi postoje.

Za osobe koje koriste invalidska kolica važno je znati da li su mehanička i elektromotorna i koliko je osoba potrebno da bi se osoba u kolicima bezbedno iznela iz zgrade. Poželjne opcije za evakuaciju ljudi sa smanjenom pokretljivosti su horizontalna evakuacija van zgrade ili horizontalne evakuacija u drugi bezbedan prostor. Ako to nije moguće isplanirajte unapred način spuštanje i podizanje osobe u invalidskim kolicima koristići njihova kolica i stolice ili kolica za evakuaciju. Ukoliko sami ili uz pomoć još neke osobe spuštate osobu u kolicima niz stepenice ta osoba uvek treba da bude okrenuta leđima u odnosu na pravac kretanja jer postoji opasnost da ispadne iz kolica ukoliko su ona nagnuta.

U slučaju vanredne situacije prvo obavestiti hitne službe u policiju na broj 192, vatrogasno-spasilačke jedinice na broj 193, hitnu medicinsku pomoć 194. Prilikom pozivanja potrebno da se predstavite i naglasite da se ili osoba sa invaliditetom ili neko koju pruža pomoć. Dajte operateru precizne podatke o stepen ugroženosti i potrebnoj vrsti pomoći. Imajte u vidu da svi saveti i uputstva koje se odnose na odrasle osobe podrazumevaju da se ona odnose i na osobe sa različitim vrstama invaliditeta. U većini slučajeva vrsta pomoći i načine evakuacije lokacije biće slični, kada se radi o ovim posebno osetljivim grupama. Tako da ih treba zapamtiti i koristiti u vanrednim situacijama sa odgovarajućim izmenama primereno vrsti vanredne situacije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031