fbpx
Biznis Lokalna privreda Video

Potpisan protokol o saradnji

U Medija  centru u Beogradu 2.decembra je potpisan protokol o saradnji na aktivnostima stavljanja aerodroma Ponikve u funkciju za komercijalne letove. Protokol su potpisali predstavnici lokalnih samouprava i turističkih asocijacija zapadne Srbije.

ponikve-aerodrom16-5

Protokol su potpisali Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, Radosav Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš, Boris Mrdović, predsednik SO Amel Papić, sekretar Skupštine opštine Sjenica, kao i Arsen Đurić, predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije regije Zapadna Srbija i Vojislav Janić, predsednik Udruženja Turističke privrede Zlatibora.

Potpisnici protokola na ovaj način žele da skrenu pažnju na status aerodroma Ponikve i da se na ovaj način učini inicijalni korak ka stavljanju ovog aerodroma u fukciju. Potpisnici protokola veruju da će se ovoj inicijativi uskoro pridružiti i druge lokalne samouprave zapadne Srbije kao i lokalne samouprave iz istočnih delova Bosne i Hercegovine.

protokol

Treba reći da potpisnici protokola predlažu da se izvrši statusna promene JP aerodrom Ponikve iz javnog u društvo posebne namene – društvo sa ograničenom odgovornošću regionalnog karaktera, shodno Zakonu o javno – privatnom partnerstvu i koncesijama.

stamatovic-mediacentar16

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je ovom prilikom izjavio da je  cilj ove akcije da se sve zainteresovane opštine uključe u rešavanje ovog pitanja i da se aerodrom stavi u funkciju.

“Aerodrom se može staviti u funkciju samo ako se opredele sredstva i promeni vlasnička struktura. Za ovu investiciju je potrebno oko 5 miliona evra kako bi se završila pista, rasveta, ograda i prateća infrastruktura, rekao je Stamatović.

On je pozvao sve lokalne samouprave iz zapadne Srbije da se uključe u ovaj projekat i da u svojim budžetima za narednu godinu planiraju sredstva za realizaciju ove investicije.

“Mi šaljemo poruku svim nadležnim institucijama da se svi uključe jer od njih zavisi da li će biti pozitivna ova akcija. Mi nastupamo bez zle namere i šaljemo prijateljsku poruku,” istakao je Stamatović.

protokol16-1

Predsednik SO Priboj, Boris Mrdović, je istakao da regionalni projekti kao što je razvoj aerodroma Ponikve, autoputa i zajedničkog turističkog nastupa imaju i za cilj ravnomerni regionalni razvoj zapadne Srbije.

Predsednik opštine Nova Varoš je podržao predlog. Otvaranje aerodroma bi značilo mnogo i to ne samo za turizam na Zlatiboru i Zlataru već bi omogućilo najbržu vezu sa Beogradom što bi pozitivno uticalo i na demografiju ovog kraja.

Slične stavove ima i Amel Papić, sekretar SO  Sjenica, koji veruje da bi pokretanjem aerodroma svi potencijali zlatiborskog kraja bili znatno bolje iskorišćeni.

arsen-djuric-mediacentar16

Arsen Djurić se obratio prisutnima u ime TO regija zapadna Srbija, rekavši da je zapadna Srbija najznačajnija turistička regija u Srbiji i po infrastrukturi i potencijalima. Đurić je istakao da bi otvaranje aerodroma već u prvoj godini dupliralo broj stranih gostiju sa oko 40.000 na više od 80.000. Ovo bi istovremeno za posledicu imalo i povećanje broja noćenja za više od 100.000. On je rekao i da je aerodrom presudan za dolazak stranih gostiju.

U ime udruženja Turističke privrede Zlatibora je govorio Vojislav Janić, koji je istakao da je u prethodne četiri godine dosta učinjeno na razvoju sportskog turizma, ali da je aerodrom ključan za dalji razvoj ove grane turističke privrede.

Na pitanja novinara o učešću ostalih lokalnih samouprava i stavova grada Užica Stamatović je izjavio da Užice traži strateškog partnera a da bi ovakav vid partnerstva bio idealan. I da će se i dalje ukazivati na pogubnu politiku grada Užica koji ne može da sam finansira ovu skupu investiciju ali odbija saradnju i zaustavlja razvoj regiona.

Stamatović je prokomentarisao stavove gradonačelnika Užica rekavši da Čajetina nije  pravili problem Užicu kada su imali problem sa vodosnabdevanjem.

“Mi smo im tada ustupili kompletnu dokumentaciju i sve planove pa je grad za 40 dana dobio vodu. Mi se rukovodimo opštim interesima a ne ličnim interesima i neću polemisati putem medija i pametnije je da radimo konkretne akcije a ovo je nacionalni projekat, zaključio je Stamatović.

Potpisnici protokola planiraju da sa ovom inicijativom upoznaju ministarstva i javnost kako bi se ovaj projekat realizovao.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930