fbpx
Knjigoteka Kultura T-Info Turizam Video

Predstavljena monografija Zlatibore pitaj Taru

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor u četvrtak, 11.aprila je predstavljena monografija “Zlatibore pitaj Taru”, koju su pripremili Ranko Milanović, Siniša Spasojević, Danijela Ćirović i Biljana Mihajlović. Knjigu su zajednički izdali Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor”.

Zlatiborska promocija je druga po redu posle promocije koju je knjiga imala u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu. Posle zlatiborske promocije sledi predstavljanje knjige i u Bajinoj Bašti.

Promocija je počela nastupom hora “Mlađani građani” koji su za ovu priliku izveli više dečjih pesama, a specijalni gost Slobodan Mulina je na početku programa otpevao referen pesme “Zlatibore pitaj Taru”.

O knjizi su govorili izdavači Vladimir Živanović (direktor TO Zlatibor), Dragić Karaklić (direktor NP Tara), kao i Obrad Pavlović (TO Drina Tara).

“Danas smo dobili jednu monografiju koja je divna i koja oslikava sve vrednosti našeg kraja i Zlatibora i same Tare. Čitajući ovu knjigu moći ćete da se upoznate nizom anegdota, tajni, običaja, kao i sa lokalitetima koje treba posetiti” rekao je Vladimir Živanović na početku promocije.

On je istakao da ovo nije klasična turistička publikacija i da monografija daje mnogo više informacija.

Dirketor NP Tara, Dragić Karaklić je istakao da NP Tara vodi računa ne samo o zaštiti prirode već i vodi računa i o kulturnom nasleđu i da Tara i Zlatibor nisu međusobno konkurencija.

“Nas spaja kulturno nasleđe koje mi pokušavamo da sačuvamo i da ga prenosimo sa kolena na koleno. Ovo je početak saradnje dve turističke organizacije i NP Tara i mi sarađujemo sa svim državnim ozbiljnim institucijama koje se bave kulturnim nasleđem” rekao je direktor NP Tara Dragić Karaklić.

U ime turističke organizacije Drina – Tara prisutnima se obratio Obrad Pavlović, rukovodilac sektora za turizam.

“Mi godinama unazad sarađujemo sa našim prijateljima sa Zlatibora. Ovo je zasigurno početak jedne ozbiljnije i plodonosnije saradnje u svim segmentima.” istakao je gospodin Pavlović.

Autori knjige su ovom prilikom govorili o procesu stvaranja i koliko je trebalo vremena i truda da se knjiga pripremi i da dobije potrebnu formu. Ranko Milanović je istakao da je tek uključivanjem Danijele Ćirović u rad na rukopisu autorski tim uspeo sve tekstove da uobliči na željeni način. Biljana Mihajlović autorka ilustracija je govorila da je trebalo vremena i truda da se ilustruje ovo izdanje, i da je najviše vremena trebalo da se pripreme ilustracije nošnje kako bi se izbegle greške.

Monografija je ima osam tematskih celina. Na početku se govori kako su Zlatibor i Tara dobili ime pa zatim slede poglavlja o graditeljstvu, starim zanatima, legendama i predanjima, hrani. Posebno je interesantno poglavlje koje opisuje jedan dan u domaćinstvu i na kraju knjige je poglavlje gde su opisana najzanimljivija mesta regije, kao što su muzej Staro selo u Sirogjnu, Gostiljski vodopad, manastiri Rača i Rujan, kućica na Drini, Banjska stena…

Zanimljivo je pomenuti da je u knjizi opisano i kako je nastala pesma Zlatibore pitaj Taru. Naime Mihajlo Ćupović najpoznatiji zlatiborski pesnik je u mladosti bio zaljubljen u Milicu. Kako je Milica imala još četiri starije sestre koje su trebale prve da se udaju porodica je Milicu poslala kod tetke. Mihajlo je ubrzo otišao u vojsku. Dok je on bio u vojsci porodica je Milicu udala za momka iz Višegradske banje…

Treba istaći da je monografija napisana na srpskom i engleskom jeziku. Za razliku od turističkih publikacija gde su tekstov na oba jezika na istoj strani autori su se odlučili da srpski i engleski tekst idu odvojeno i da je kraj knjige simbolično u sredini. Takođe treba reći i da u knjizi nisu korišćene fotografije već je Biljana Mihajlović uradila sve crteže i ilustracije.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031