fbpx
Globalno Vesti Video Zdravlje

Naučni rad čajetinskih lekarki najbolji

Na ovogodišnjem, osmom po redu kongresu opšte medicine rad Efekat uvedenog skrininga za aneurizmatsku bolest trbušne aorte koji su pripremile dr Gordana Bojović i dr Mirjana Đurović iz Doma zdravlja u Čajetini je proglašen za najbolji.

U ovom istraživanju su razmatrani faktori rizika za aneurizme na uzorku od 300 pacijenata. Tokom četvorogodišnjeg istraživanja 126 ispitanika je bilo pozitivno na faktore rizika. Stanje desetak ispitanika zbog proširenja aorete se i dalje prati. Sedam ispitanika je operativno leečeno u prethodne četiri godine, a ove godine je kod jednog pacijeta otkriveno proširenje aorte koje je zahtevalo operativno lečenje.

Glavni faktori rizika su pol, starost i genetika (uglavnom su pacijenti muškarci stariji od 65 godina). I svi ispitanici koji su imali ove faktore su u bili u prvog grupi kojoj je izvršen ultrazvučni skrining. U ovom istraživanju su otkrivena još dva faktora rizika i to: iznenadna smrt u porodici i familijarna policistična bolest bubrega. Istraživački tim iz Čajetine će nastaviti sa proučavanjem ove bolesti i u narednom periodu. Ovaj rad će biti objavljen i u zborniku radova sa 8.kongresa opšte medicine.

Doktorka Bojović je u izjavi za zlatibor.tv istakla da Dom zdravlja u Čajetini učestvuje u projektima stalne edukacije kako pasivno tako i aktivno pripremom naučnih radova kao što je rad koji je predstavljen na 8.kongresu opšte medicine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930