fbpx
Kultura Pozorište Video

Predstva “Čudo u Šarganu” oduševila publiku

Amatersko pozorište “Teatar Inat” iz Užica i UG PRkos (PRoaktivnaKulturnoOtvorenaScena) iz Čajetine su pripremili jednu veoma zanimljivu predstavu “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića.

Premijera predstave je okupila sve ljubitelje pozorišta u Kulturnom centru na Zlatiboru koji su uživali u glumi talentovanih umetnika. Predstava je bila dinamična, dobro pripremljena a glumci su pružili maksimum na sceni.

Trebalo je imati hrabrosti pa se odlučiti za tekst Ljubomira Simovića koji je jedan pravi mozaik sudbina i različitih karaktera. Kada se radi sa naturščicima reditelji imaju težak zadatak prilikom kastinga kako bi se uloge podelile spram mogućnosti glumaca. Ovog puta rediteljka Andrijana Simović je ovaj zadatak odradila odlično.

Svi glumci su imali svojih “pet minuta” i te minijature su nešto što će obeležiti ovu predstavu. Priča se razvijala glatko i bez grešaka a publika je imala osećaj kao da se radnja na sceni odvija spontano.

Simović je u tekstu odlično pripremio i razradio likove, koji uprkos protoku vremena i danas bi mogli biti deo beogradske periferije. Ljiljana Janković je verno dočarala lik Ikonije, vlasnice kafane koja ruši stereotipe o pokvarenim kafedžijama sa margine. Ona je tu da pruži utočište i prosjakinji i skitnici, ali i sitnim lopovima, samcima i kurvama. Jelena Tešić je odlično odigrala lik luckaste i naivne konobarice Cmilje, dok je Bojana Kostović imala težak zadatak da odigra lik Gospave žene sa margine društva.

Marija Maričić se odlično snašla u ulozi prosjakinje, i uspela je da izbegne stereotipe i da svoju ulogu odigra bez greške. Lik Jagode je verno dočarala Marija Jeremić, koja je uspela da pokaže snove i želje jedne radnice iz treće smene.

Što se tiče muških likova Vladimir Arsić se dosta trudio da predstavi lik Anđelka, sitnog kriminalca. Njegova uloga je bila i fizički najzahtevnija jer trebalo je odglumiti hramanje i bol u nozi. Marko Mutavdžić je u publici izazvao dosta smeha svojim izvođenje lika Mila, čoveka koji kroz partiju i navodna poznanstva sa partijskim funkcionerima pribavi ugled u kafani. S druge strane Branimir Aćimović je imao zanimljivu transformaciju lika Stavre koji od tvrdog samca do kraja predstave postaje porodičan čovek.

Posle predpremijere i premijere u četvrtak 24.juna na programu je prva repriza a posetioci Zlatibora i meštani će imati prilike da predstavu pogledaju i julu.

Produkcijski predstava je bila odlično pripremljena i može se reći da ispunjava sve kriterijume za profesionalnu predstavu i sa nestrpljenjem treba očekivati nove predstave ovog ansambla. Pripremu ove predstave su podržala Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829