fbpx
Politika Vesti Video

Pregovori propali zbog protesta SNSa

Sastanak između predstavnika lokalnih samouprava iz Paraćina, Šapca i Čajetine sa Brankom Ružićem, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu je završen posle par minuta. Naime, Stamatović, Paunović i Zelenović su tražili da Srpska napredna stranka u Čajetini otkaže današnji protest, kako bi moglo da se razgovara bez pritisaka.

Predstavnici opozicije ističu da su u znak dobre vole otkazali protestnu šetnju koja je planirana za danas i da su pokazali maksimalnu tolerantnost. Treba podsetiti da je prošle nedelje na molbu premijerke Brnabić odložena rasprava  u Savetu Evrope o pritiscima na lokalne samouprave Paraćina, Šapca i Čajetine.

“Sastanak nije održan zato što je Srpska napredna stranka baš na današnji dan organizuje proteste na Zlatiboru, kandidujući jednu neistinu da je opština Čajetina stavila hipoteku na spomenik. Mi smo tražili da se taj protest otkaže. Ako smo mi pružili ruku i pokazali dobru volju. Ako smo mi bili problem i otkazali današnji protest ovde u Beogradu i prihvatili da učestvujemo na ovom sastanku da bi se prevazišli ovi problemi, rekao je Stamtović.

Za opoziciju ovi događaji podsećaju na 24.decembar 1996.godine kada je tada vladajuća partija organizovala Kontramiting u Beogradu i da se radi o još jednom vidu pritiska na opoziciju i pokušaju da se bez izbora promeni odbornička većina u Čajetini, Paraćinu i Šapcu.

“Mi sa druge strane imamo provokaciju Srpske napredne stranke da se organizuje protest na Zlatiboru. Oni nisu bili spremni za kompromis tako da je odgovornost na Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću”, ističe Stamatović.

Prestavnici opozicije su planirali da na ovom sastanku govore o diskriminaciji s kojom se suočavaju. Opština Čajetina je između ostalog tražila:

  1. da se van snage stavi antiustavno i protivzakonito doneta Uredba o proglašenju Parka prirode “Zlatibor”;
  2. da se odustane od izrade Prostornog plana područja posebne namene Park prirode “Zlatibor” koji nema utemeljenje u Zakonu o planiranju i izgradnji;
  3. da prestane da se opstruiše izgradnja zlatiborske “Gold gondole” i da se tako “otkoči” budući razvoj Zlatibora i cele Zapadne Srbije;
  4. da odgovorni ljudi u Vladi i ministarstvima poštuju procedure jer Ustav i zakoni moraju da važe i za njih, i da ne donose političke odluke, na štetu opštine Čajetina i njenih građana;
  5. da se okonča diskriminatorski odnos republičke vlasti prema Čajetini, samo zato što nismo politički istomišljenici, što ne pripadamo istoj stranci i što branimo opšti društveni, građanski, državni interes, narodnu imovinu i pravo na rad…

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930