fbpx
Manifestacije Turizam Video

Pršutija 2017

Danas je svečano otvoren 17.sajam suhomesnatih proizvoda koji se tradicionalno održava u zlatiborskom selu Mačkat. Na više od 500 metara kvadratnih svoje proizvode je izložilo više od dvadeset proizvođača suhomesnatih proizvoda iz opštine Čajetina. Kao i prethodnih godina svoje proizvode su izložili Miroslav Stojanović, Branko Šopalović, Dragoljub Šopalović, Rade Šopalović, Zoran Šopalović, Nikola Brković, Dušan Stojanović, Dragan Stojanović, Vladimir Andžić, Ilija Stojanović, Aleksandar Radojičić, Milivoje Tanasković, Mitar Marić, kao i kompanija Zlatiborac. Ove godine su posetioci Sajma mogli da probaju i suhomesnate proizvode iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Sajam je otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. On je pozdravio sve prisutne istakavši da je Mačkat najveće selo na teritoriji opštine Čajetina koje ima najveći broj malih porodičnih radnji.

“Sve ovo je nastalo u poslednjih deset godina uz svesrdnu podršku lokalne samouprave i samih proizvođača i stanovnika ovde u Mačkatu. Nadam se da će ovo selo i u budućnosti dalje da napreduje, da se razvija, unapređuje i da zaštitimo ovaj tradicionalni proizvod i brend. To ćemo učiniti jedino ako zaštitimo i svoju kulturu, tradiciju, naciju i veru. ” rekao je Stamatović. On je ovom prilikom pozvao i sve prisutne da učestvuju u radnoj akciji “Narod gradi gondolu”, koja počinje u subotu 11.februara u 10 časova.

Prisutnima su se obratili i Aleksandar Damjanović, predstavnik  Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, Goran Horvatin, načelnik opštine Tinjan, kao i Blanka Simičić Pulić, predstavnica odseka za razvoj poljoprivrede Istarske županije.

“Hvala Vam što ste omogućili da po drugi put podržimo ovu manifestaciju i ja mogu da obećam da ćemo ovakve manifestacije koje promovišu poljoprivrednu proizvodnju i turizam podržavati u narednom periodu. Nadam se da će ova manifestacija ispuniti očekivanja,” istakao je Damjanović.

Ove godine je šesnaest proizvođača učestvovalo u nagradnom delu sajma. Kvalitet proizvoda je ocenjivao žiri eminentnih stručnjaka međunarodno priznate kontrolna organizacija “Jugoinspekt Beograd”.

Ispred organizacije za ocenu kvaliteta “Jugoinspekt Beograd” prisutnima se obratila Danijela Baslać koja je ukratko objasnila kako je žiri ocenjivao predate uzorke. Deset ispitivača je ocenjivalo različite karateristike, presek, izgled, boju, miris, ukus, konzistenciju ocenama od 1 do 5 a zbrajanjem se došlo do konačne ocene.

“Ono što je dobro ovde gubitnika nema, ovde su svi u stvari pobednicijer nijedna ocena nije bila ispod 3, što zadovoljava sve uslove apsolutnog kvaliteta,” istakla je gospođa Baslać.

Žiri je i ove godine dodelio po tri nagrade u pet kategorija, tako da su dodeljivane nagrade za najbolju goveđu pršutu, najbolju svinjsku pršutu, najbolju ovčju stelju, najbolju slaninu i najbolju domaću kobasicu, kao i dve specijalne nagrade.

U kategoriji domaća kobasica zlatna medalja je pripala Nikoli Brkoviću, srebrnu medalju je osvojio Dušan K. Stojanović, a bronzana je otišla u ruke Marka Stojanovića.

Kada je u pitanju najbolja slanina zlatna medalja je pripala Radomiru Šopaloviću, slanina Milivoja Tanaskovića je osvojila srebrnu medalju a proizvod Vladimira Andžića bronzanu medalju.

U kategoriji ovčja stelja zlatnu medalju je osvojio  Dragan Stojanović, srebrna medalja je pripala Ružici Stojanović, a bronzana Dušanu K Stojanoviću.

Kada je u pitanju svinjska pršuta žiri je doneo odluku da najbolju pršutu proizvodi Miroslav Stojanović, srebrna medalja je pripala Mitru Mariću a bronzana Iliji Stojanoviću.

U kategoriji goveđa pršuta zlatna medalja je pripala Iliji Stojanoviću, srebrnu medalju je osvojila pršuta Milivoja Tanaskovića, dok je bronza pripala pršuti Dragoljuba Šopalovića.

Ove godine su dodeljene i dve specijalne nagrade. Miroslav Stojanović je dobio specijalnu nagradu za užičku slaninu, a Aleksandar Radojičić za ovčje meso. Organizatori su dodelili i zahvalnice predstavnicima SWGa, kao i izlagačima Inmes Mark Bjelić iz Crne Gore i pršutani Antolović iz Hrvatske.

Nagrađenima su priznanja uručili Nikola Smiljanić, direktor SC Čajetina, Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina, Bojana Božanić, direktorka JP Gold Gondola, Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor i Vladimir Bojović, direktor preduzeća Eko agrar.

Organizatori su i ovom prilikom organizovali kulturno – umetnički program za sve posetioce sajma, tako da je publika mogla da uživa u nastupu trubačkog orkestara Ljubivoja Dikovića i kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici OŠ Milivoje Borović.

Treba pohvaliti nastup učenika OŠ Milivoje Borović koji su se predstavili svoj hor i orkestar.

Što se cena tiče, na ovogodišnjoj Pršutijadi se pršuta može kupiti za 1500-1700  dinara po kilogramu, kobasice se prodaju po 700 dinara za kilo, ovčja stelja se prodaje za 1400. Pored suhomesnatih proizvoda, na sajmu se mogu kupiti sir, kajmak, med i rakija, kao i pleteni proizvodi i suveniri. A za one kojima se na sajmu otvori apetit tu su jagnjeće i svinjsko pečenje sa ražnja.

Drugog dana sajma na programu su nastupi izvornih pevačkih grupa koje će svoje umeće pokazati od 11 časova. Poslednjeg dana Sajma je planirano izvlačenje nagrada za posetioce sajma, koji mogu da osvoje džak pršute, kvadratni metar slanine i 7 metara kobasice. Ove godine Pršutijada traje do nedelje 12.februara

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031