fbpx
Manifestacije Turizam Video

Prva krivorečka kosidba

U subotu, 2.juna na imanju Ljubisava Bata Cerovića, održana je Prva krivorečka kosidba. Ova manifestacija je održana u znak sećanja na heroje Oslobodilačkih ratova 1912-1918, koji se posle vojevanja sretno vratiše kućama i održaše Krivu reku do današnjeg dana.

Uz pesmu i muziku domaćin kosidbe Bato Cerović je napravio prvi otkos, a onda mu se priključiše svi kosci. Trubački orkesta iz Grobilja i pevačka grupa Raspevani Zlatibor su se predstavili poznatim pesmama “Nigde lada, Polegla je trava…

Ove godine prema propozicijama kosci su se takmičili kako u brzini tako i u kvalitetu otkosa, a komisija nije imala uopšte lak zadatak pri ocenjivanju. Bato Cerović je bio prvi takmičar koji je stazu od 10 metara pokosio za 64 sekunde, a potom su svoje znanje i umeće pokazali Radivoje Dučić, Milosav Zlatić, Milan Cerović, Ljube Strunjašević. Tomo Zlatić je bio prvi kosac koji je pokosio predviđenu deonicu za manje od minut (55 sekundi), a u žaru kosidbe pri poslednjem otkosu kosa nije izdržala i slomila se. Boriša Baković je imao najglasniju publiku koja ga je bodrila od prvog do poslednjeg otkosa, a Ljubodrag Luković je imao najbolji otkos.

Kosili su ispod minut i Obradin Šućurović (55 sekundi), Milorad Šopalović (57 s) i Milovan Ristanović (54 s). Kada su sudije sve rezultate sabrali nagrada je pripala Milovanu Ristanoviću koji se odrekao nagrade u korist najmlađeg takmičara Nikole Bjeličića, koji je tako postao pobednik Prve krivorečke kosidbe. Mladom Bjeličiću je pripala i nagrada, ikona Bogorodice pod krstom.

Kao što red i običaj nalaže po završetku kosidbe za kosce je domaćin pripremio i ručak, a gosti su mogli da uživaju u zlatiborskom predjelu, i odličnom gulašu, dok se pila domaća rakija.

Organizatori manifestacije su se na kraju zahvalili svima koji su pomogli Kosidbu uz želju da ovo postane tradicija. Za 2019.godinu domaćini najavljuju i organizaciju prvog vašara u Krivoj reci.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930