fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Obrazovanje Video

Različitosti nas ujedinjuju

Udruženje građana Zlatiborski krug, Forum civilne akcije Forca iz Požege i Evropski pokret Beograd su uz finansijsku podršku EU radili na projektu o interkulturalnom dijalogu “Različitosti nas ujedinjuju”. Ideja projekta je da se o interkulturalnosti razgovara sa učenicima srednjih škola i da se otkrije kako mladi doživljavaju interkulturalnost.

U Čajetini su u projekat uključeni učenici Srednje ugostiteljsko turističke škole, koja zbog obrazovnih profila i područja koje pokriva može biti dobar primer interkulturalnosti. Pored učenika koji žive na području zlatiborskog okruga ovu školu su izabrali i đaci iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

“Učenici su upoznati sa projektom i kroz razgovore smo videli da imaju pozitivne stavove vezane za ovu temu. Posebno moram istaći da se kroz projektne aktivnosti pokazalo da je Zlatibor kao destinacija odličan primer interkulturalnosti pošto ovde dolaze gosti iz celog sveta, različite nacionalnosti, veroispovesti, uz različite kulturološke modele življenja, rekla je za zlatibor.tv Jagoda Jeremić, koordinator projekat.

Projektom je planirano da opštinu Čajetina posete učenici 7.Beogradske gimanazije, a zatim bi i učenici Srednje ugostiteljsko turističke škole posetili vršnjake u Beogradu.

Jedan od ciljeva projekta je i da se mladi uključe u dijalog i da se više govori kako bez obzira na različitosti svi članovi društva imaju pravo na ravnopravnosti.

Đaci Ugostiteljsko turističke škole su ovim povodom pripremili jedan kraći video prilog u kome o svojim iskustvima govore Katarina Knežević (Čajetina, Srbija), Filip Simić (Rudo, BiH), Anastasija Javorac (Beograd, Srbija) i Nikolina Šljukić (Pljevlja, Crna Gora).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930