fbpx
Izbori Vesti Video

Savez za Srbiju predstavio Belu knjigu

Predstavnici Saveza za Srbiju danas su predstavili Belu knjigu izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Lučanima i istakli da je to krunski dokaz da u Srbiji nema slobodnih i poštenih izbora.

Na konferenciji za medije predstavnici Saveza su naveli da je ključni cilj izlaska na izbore u Lučanima bio je da se na sistematičan način evidentiraju sve neregularnosti, koje su dokaz vrhunca diktature i totalitarizma, te da se srpskoj i međunarodnoj javnosti i institucijama predstavi zašto u Srbiji pod ovakvim uslovima izbora više neće biti.

„U Beloj knjizi predstavljeno je niz zloupotreba – finansijske neregularnosti, administrativne, političke zloupotrebe i pritisci. Sve je dokumentovano i buće upućeno svim nadležnim organima, stranim ambasadama i parlamentu EU. Kao ujedinjena opozicija borićemo se za fer izborne uslove oko kojih smo se usaglasili i dok se ti uslovi ne ispune, mi ne priznajemo izbore u Srbiji“, poručio je Nebojša Zelenović, predsedavajući Saveza za Srbiju.

Predsednik Dveri i jedan od osnivača SzS Boško Obradović zatražio je hitnu ostavku državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, koja je na dan izbora bila u policijskoj stanici u Guči. Kako je Obradović istakao gospođa Hrkalović po zakonu o policiji, nema pravo da sa svojom političkom funkcijom komanduje časnim policajcima.

Obradović je izneo nekoliko primera izbornih neregularnosti koje su predstavnici SzS prijavljivali, ali na koje policija nije reagovala, poput više desetina neregistrovanih automobila koji su kružili opštinom Lučani i vršili pritisak na birače, vođenje paralelnih spiskova, itd. On je kazao da nijedan džip bez registarskih oznaka nije zaustavljen od strane policije, već je privodila opoziciju koja je ukazivala na neregularnosti.

Na konferenciji se govorilo i o paralelnim biračkim spiskovima i da su na izborni dan ispred biračkih mesta dežurali pojedinci sa paralelnim spiskovima koji su vršili pritisak na birače.

“Kada smo ih prijavili, policija nije došla da to proveri, nego je uhapsila članove našeg izbornog štaba Borka Puškića, Milovana Jakovljevića i Lazara Đurovića, i to pod izgovorom da su oni vršili nekakvo nasilje nad novinarima lokalnog portala Nikole S. Znate li ko je taj Nikola S, navodni novinar portala koji naravno ne postoji? Pa Nikola Stojiljković, direktor Turističke organizacije Pančeva!“

Vrhunac priče, istakao je Obradović, jeste to što je ministar Nebojša Stefanović izneo neistinu da je policija dobila samo jednu prijavu za auto bez registarskih oznaka, i da ga navodno, kad su otišli na lice mesta, nisu ni našli.

Lider Dveri naposletku je povao građane da se pridruže protestu u subotu, 22. decembra, u Beogradu i pokažu da su spremni da se bore za svoja prava, slobodu medija, alobodu izbora i protiv nasilja.

Predsednik Narodne stranke i jedan od osnivača SzS Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da pod “ovakvim okolnostima” opozicija neće učestvovati ni na izborima za republički parlament koji bi mogli da budu raspisani zbog situacije sa Kosovom.

“Naredne 2019. godine biće ovo ili ono vezano za Kosovo. Ili će doći do tog sporazuma (o normalizaciji odnosa) za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće. Do tog sporazuma ne može da dođe bez republičkog izbornog procesa iz mnogo razloga. Mi na izborima za republički parlament pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati. Taj republički parlament bez učešća opozicije neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se završila stvar oko Kosova na način na koji je ova vlast obećala”, rekao je Jeremić. Sve izborne nepravilnosti koje su primećene u Lučanima su objedinjeni u Beloj knjizi izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Lučanima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031