fbpx
Video

Seminar o inkluzivnom obrazovanju na Zlatiboru

U prostorijama OŠ Dimitrije Tucović na Zlatiboru je proteklog vikenda realizovana obuka nastavnika za implementaciju inkluzivnog obrazovanja, kao deo projekta iz programa prekogranične saradnje Srbije i Crne gore, Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji finansira Evropska unija.

Dvodnevni seminar, pod nazivom Deca sa smetnjama u razvoju i preporuke za rad sa njima, vodile su mr Slavica Marković, defektolog i Mirjana Lazor, pedagog. Seminaru su prisustvovali nastavnici osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine i „Milivoje Borović“ iz Mačkata.

Cilj seminara je povećanje znanja i kompetencija nastavnika za realizaciju inkluzivnog obrazovanja i rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Učesnici su upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za inkluziju u obrazovnim ustanovama u Srbiji i sa potrebom transformacije ustanova. Predstavljen je pravilnik o Individualom obrazovnom planu, a u praktičnom delu učesnici su radili na izradi pedagoškog profila za određene učenike i plana aktivnosti na osnovu profila.

Evaluacija seminara pokazuje veliki stepen zadovoljstva učesnika predstavljenim sadržajem i ralizovanim aktivnostima. Znanja stečena na seminaru, nastavnici će koristiti u svakodnevnom radu, što će doprineti kvalitetu obrazovnog procesa za sve učenike, a pre svega za učenike sa smetnjama u razvoju što je i cilj projekta koji se realizuje pod sloganom Obrazovanje bez granica.

U Srbiji, projekat realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, realizator projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Vesna Belčević, program asistent
Osnovna škola “Dimitrije Tucović”
ostucovic@gmail.com
tel. +381313831268
mob. +381638579935

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031