fbpx
Kultura Muzika Video

Sirogojno proslavilo Petrovdan

Sirogojno je 12.jula prigodnim programom obeležilo Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla. Slavlje je počelo liturgijom a zatim su devojke i devojčice u Muzeju upele venac od ptrovskog cveća koji treba da obezbede zdravlje i berićet ukućana.

Pre podne je počeo i turnir u malom fudbalu a o rezultatima čitajte ovde.

Defile maturanata i učesnika programa od biblioteke do crkve označio je početak proslave. Prisutnima se na početku obratio jerej Bojan Sujić. Publici se potom predstavila mlađa selekcija KUDa Zlatibor, koja je izvela koreografije Igre iz Takova i Igre iz Mačve.

Mirjana Ranković Luković, pesnikinja iz Čajetine je premijerno odrecitovala stihove nove pesme “Petrovdane, Petrovdane lepi dane”.

Učenici OŠ Savo Jovanović Sirogojno, Andjela Ćaldović, Tanja Marković, Lidija Bojovic, Tanja Sekulić, Ognjen Melović, Tanja Mitrić, Filip Andrić i Danijela Dedović su uz podršku direktorke Snežane Mićović pripremili zanimljiv kolaž posvećen Sirogojnu. Publika je mogla da uživa u recitacijama, izvođenju narodnih pesama, a poseban aplauz su đaci dobili za asocijacije koje opisuju Sirogojno i za dodolsku pesmu.

U nastavku programa su se predstavili trubači Igora Mitrića, a mlada pevačka grupa KUD Zlatibor u sastavu David, Lazar i Vujica je otpevala pesmu Rasti moj zeleni bore.

Posebnu pažnju je privukao osmogodišnji guslar Vukašin Stanić, unuk nadaleko poznatog Dragoslava Glavonjića. Mladi Vukašin je za ovu priliku guslao pesmu Romanijo goro od junaka.

Na kraju programa je nastupio mlađi ansambl KUD Prvi partizan koji je za ovu priliku pripremio koreografiju Izvorne igre. Po završetku programa svi su zajedno zaigrali kolo a za sve prisutne je pripremljena i bogata trpeza. Uveče, posetioci Sirogojna su mogli da uživaju u nastupu Snežane Đurišić i Elizabete Beti.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031