fbpx
Politika Vesti Video

Stamatović i Obradović potpisali Preobraženjski proglas

Boško Obradović i Milan Stamatović su 21.avgusta u Beogradu ispred Dveri i Zdrave Srbije potpisali  Preobraženjski proglas gde su predstavljene osnove za formiranje opozicionog bloka.

Zdrava Srbije i Dveri su u petnaest tačaka definisali politiku koja podrazumeva zaštitu srpskih nacionalnih interesa kao i brigu i zaštitu prava Srba u regionu. U Proglasu se ističe da je odbrana Kosova u sastavu Srbije imperativ, kao i bliska saradnja sa Rusijom. U dokumentu se ističe da nije samo Beograd Srbija i da postoji Srbija i van Beograda i da je potrebna smena vlasti kako bi Beograd ponovo postao “porodični grad a ne velegrad bez identiteta kojim vladaju mafijaški centri moći”.

Autori proglasa smatraju i da državna imovina i poljoprivredno zemljište nisu na prodaju i da treba da budu stavljeni u funkciju domaćeg ekonomskog razvoja i da centralna vlast mora da brine o ekonomskom razvoju Srbije i da se posebna pažnja posveti razvoju pograničnih i manje razvijenih krajeva, kao i da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije.

Posebna pažnja je posevećena finansijskom sektoru gde se kaže da “bankarska pljačka građana Srbije mora biti zaustavljena, a svi odgovorni za pljačkaške privatizacije, korupciju, pranje para, kupovinu diploma i protivzakonito bogaćenje moraju završiti u zatvoru”.

Pre potpisivanja Proglasa prisutnima se prvo obratio Boško Obradović ispred Dveri.

“Želimo da Vam predstavimo ideju našeg okupljanja i zajedničke saradnje i zajedničkog političkog nastupa. Ovo je po mom mišljenju veliki dan za srpsku opoziciju i srpsku političku scenu. Ovo je prvo ukrupnjavanje na srpskoj političkoj sceni posle mnogo godina unazad u taboru opozicije. I to rađa novu veliku nadu za budućnost srpske politike. Mi dolazimo iz unutrašnjosti Srbije. Mi dolazimo iz zapadne Srbije, koja u ovom trenutku jedini nepokoreni deo Srbije, koji nije dakle pod totalnom vlašću Srpske napredne stranke. Od Prijepolja do Čačka i dalje Ljiga postoji veliki broj gradova i opština kojima Srpska napredna stranka nema apsolutnu vlast ili je u opoziciji. I to je zapravo jedan prostor iz koga, duboko sam uveren, može krenuti jedna velika pobuna, jedan veliki ustanak, veliki preokret i zapravo jedan pomak na srpskoj političkoj sceni u pravcu rušenja ove nakaradne, pogubne i katastrofalne republičke vlasti”, poručuje predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Stamatović je u svom izlaganju rekao da je opozicija došla u Beograd ponosno i uspravno da pokaže kako postoji i živi Srbija i van Beograda i da je došlo vreme da se pokrene i probudi Srbiju, koju je aktuelna vlast uspela da uspava, zaplaši i raseli Srbiju.

“Dveri i Boško Obradović nikada nisu koketirali sa aktuelnom vlašću i Aleksandrom Vučićem. Ja nikada nisam koketirao sa Aleksandrom Vučićem i aktuelnom vlašću. Tako da je to u startu velika prednost, ako hoćemo da pokažemo na sopstvenom primeru da se ne plašimo i da hoćemo da menjamo Srbiju, istakao je Stamatović.

U borbi za fer izbore ova koalicija je spremna da sarađuje sa celom opozicijom. Kada su u pitanju predizborni savezi Stamatović i Obradović imaju jasnu poruku saradnja je moguća sa onima koji se nisu kompromitovali saradnjom sa režimom ili predstavnicima međunarodne zajednice.

“Veoma smo otvoreni da komuniciramo i sarađujemo sa svima koji su istinska opozicija ovoj vlasti, što se ne može reći za jednog Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Vojislav Šešelj je pod znakom pitanja”, kaže Boško Obradović.

Stamatović je istakao da su u Srbiji prava svih koji drugačije misle i kritikuju vlast ugrožena a posebno prava radnika kojima je uskraćeno pravo na sindikalno organizovanje.

 

 

 

Preobraženjski proglas by Samir Aslani on Scribd

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829