fbpx
Manifestacije Sport Sport+ Turizam Video

Startovao Xross enduro

U utorak 16.maja 2023.godine na Zlatiboru je svečanim defileom startovao ovogodišnji Xross enduro kao i Svetski šampionat. Više od tri stotine vozača iz četrdeset država će pokazati svoje znanje i umeće na stazama Zlatibora, Mokre Gore i Tare.

Prisutne vozače su na Kraljevom trgu pozdravili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik Svetske enduro federacije Winfried Kerschhaggl.

“Dobar dan  i dobro došli na Zlatibor. Na samom startu hoću da se u svoje lično ime i u ime Opštine Čajetina zahvalim organizatorima i vama učesnicima vozačima zato što razbijate negativnu kampanju o Zlatiboru, rekao je Milan Stamatović.

On je istakao da je za Zlatibor veliki uspeh da se nađe u društvu još sedam evropskih zemalja kao organizator ovako važnog međunarodnog moto skupa i da se nada da će učesnici manifestacije promovisati Zlatibor.

“Vama želim puno sreće i uspeha u takmičenju da se živi i zdravi vratite u svoje zemlje svojim porodicama i još jednom neizmerno zahvalnost organizatorima koji su zajedno sa našim javnim preduzećima ustanovama uspeli da organizuju jedan ovako važan odgovoran međunarodni skup i takmičenje. Hvala još jednom dobro došli i želim vam puno sreće i uspeha na takmičenju”, zaključio je Stamatović.

Winfried Kerschhaggl, predsednik Svetske enduro federacije se  na početku obraćanja zahvalio Zlatiborcima i organizatorima što su ugostili Svetski šampionat, kao i na toploj dobrodošlici. On je istakao da je broj takmičara veći i da je interesovanje za takmičenje sve veće i da je Zlatibor odličan, kao i organizacija. Kerschhaggl je rekao da je ponosan što je ovo prvi moto šapionat koji dolazi u Srbiju.

Vladan Komatović istakao je da je posebna čast što upravo naša zemlja ima priliku da bude organizator ovog značajnog takmičenja i da ugosti rekordan broj stranih vozača, kojima je poželeo da uživaju u lepoti
prirode i stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore.

Takmičari su spremni da pokažu svoje umeće i da do maksimuma testiraju svoje motore. Mario Roman Serrano je prošle godine imao peh da se na samom startu povredio i da je sve trke na Zlatiboru vozio povređen.

“Prošla godina nije bila najbolja jer sam slomio palac već u petom minutu trke i morao sam da nastavim. Bilo je  bolno ali sam srećan što ssam završi trku, rekao je Serrano okupljenim novinarima. On je istakao da je put buo sjajan, teren i da je i pored bola uživao u trci.

“Ove godine sam 100% zdrav i nadam se da ću imati bolji rezultat i da ću moći da vozim punom brzinom.” Zaključio je Serrano.

Mladi vozač iz Bugarske, Teodor Kabakchiev je rekao da je organizacija dobra i da bi i ostali organizatori trebali da se ugledaju na Zlatibor.

“Što se tiče staze uvek je lepo trkati se u planini”, zaključio je Kabakchiev

U okviru ovog svojevrsnog četvorodnevnog moto spektakla, koji će trajati od 17. do 20. maja 2023.godine, takmičari će prelaziti motorima najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu, izdržljivost i sposobnosti po živopisnim, ali izuzetno zahtevnim strazama najlepših planina Srbije. Ove godine voze se četiri kategorije PRO, EXPERT, HOBI i AMATER.

U sredu, 17. maja previđeni su trening i kvalifikacije na Prologu za sve klase, dok će od 16 časova početi Akrapovič Straight Rhythm finale, pravi spektakl i posebna atrakcija, kada će posetioci moći bliže da se upoznaju sa ovom zahtevnom moto disciplinom. Biće to jedinstveni izazov za vozače, a za posetioce ujedno i prilika da izbliza posmatraju spretnost vozača koji će morati da savladaju prepreke što su veliki balvani, traktorske gume, betonske cevi i metalni kontejneri.

Prvi trkački dan je u četvrak 18. maja u 8.00 časova, kada će vozači voziti prvih 100 km na Tari. U petak 19. maja vozi se još 100 kilometara po stazama Mokre Gore, dok će poslednjeg dana u subotu, 20. maja, vozači pokušati da savladaju još 100 km na Zlatiboru, nakon čega će na Kraljevom trgu u 15 časova biti i svečano proglašenje pobednika.

Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebno određenim lokacijama za gledaoce, moći da prate trku na licu mesta, uz napomenu da je iz bezbednosnih razloga publici strogo zabranjeno kretanje ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce.

Svi zainteresovani dodatne informacije mogu pronaći na sajtu www.xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro Svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na iridehardenduro.com

Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta moto sporta, koji će Srbiju i na ovaj način predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike
Srbije, AMSS, opština Čajetina, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina , TO Zlatibor, Turističko
naselje Mećavnik-Drvengrad kao i kompanija Comtrade.

Svetsko prvenstvo u hard enduru 2023., nakon Srbije nastavlja se u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2023
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031