fbpx
Društvo Porodica Video

Sveta Arhijerejska Liturgija na Zlatiboru

Osmi dan po Roždestvu Sina Božijeg u telu, u dan kada se naša Crkva molitveno seća Obrezanja Gospodnjeg, Svetog Vasilija Velikog i prvog dana Nove godine Episkop žički g. Justin služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru. Preosvećenom Vladici sasluživali su: Arhijerejski namesnik užički protojerej – stavrofor Miloš Bosić, Arhijerejski namesnik dragačevski protojerej – stavrofor Milun Ivanović, starešina zlatiborske crkve protojerej David Selaković, paroh prijevorski jerej Jovan Marković, protođakon Aleksandar Grujović i đakon Nenad Ivanović.

Molitveno blagodarenje Bogu Tvorcu svojim prisustvom uveličali su predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kao i brojna dečica iz Srebrenice i Pančeva koja su ovih dana odmaraju na snežnoj lepotici Srbije.

Nakon pročitane perikope iz Jevanđelja, nadahnutom besedom sveštenom sabranju obratio se predstojatelj trona Svetog Save, Episkop žički g. Justin. Vladika je istakao da je Hristos obrezan da bi ispunio zakon Mojsejev, i da bi potvrdio posebnost izabranog naroda Izrailja. On je obrezan po telu, da sa nama ustanovi duhovno obrezanje. Pošto je završio Stari zakon koji je po telu, On zače Novi, duhovni. Obrezanje je samo praobraz istinskog očišćenja, a ne samo istinsko očišćenje koje je Gospod naš izvršio, uzevši grehe naše i prikovavši ih na krst, a mesto starozavetnog obrezanja ustanovivši krštenje vodom i Duhom. Krštenjem čovek kreće ka cilju, najvažnijem životnom cilju, a to je ulazak u Carstvo Božije. Za Carstvo Oca, Sina i Svetoga Duha čovek se sprema čitavog života svoga u Crkvi, a način i primer pripreme pokazao je Jedinorodni Sin Očev za vreme svog boravka u telu na zemlji.

Primer takve pripreme pokazao nam je i Vasilije Veliki, čovek Božiji koji je poživevši svega pedeset godina obogatio hrišćanski rod brojnim bogougodnim delima. Veliki bogoslov uspeo je da vernom narodu približi tajnu Živonačalne Trojice, Boga u Tri Lica, i Bogočoveka Hrista, koji se ovaplotio u telu radi nas i radi našeg spasenja. Na kraju, Vladika je poželeo srećnu i Bogom blagoslovenu Novu 2017. godinu. Naglasio je da danas počinje novi krug našeg duhovnog uzrastanja, molitvenog podviga i hoda ka Carstvu Hristovom.

Vreme namenjeno deobi antidora, Preosvećeni Vladika je iskoristio da dodatno pouči i ukrepi verni narod svoj, posebno se obraćajući deci, koja su došavši na Zlatibor, došla u Crkvu Božiju koja treba da bude i jeste glavni životni prostor našeg grada.

Nakon Svete Liturgije, Episkop Justin izvršio je Svetu Tajnu Krštenja nad Dunjom, kćerkom zlatiborskog đakona. Na trpezi ljubavi obratio se đakon Nenad Ivanović, koji je tok prilikom zablagodario Preosvećenom na uznetim molitvama, trudu i ljubavi koju pokazuje prema deci svojoj.

Izvor: Eparhija žička

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930