fbpx
Društvo Obrazovanje Video

Teslin centar na Zlatiboru


U hotelu Tornik, 13.juna je potpisan memorandum o razumevanju između Opštine Čajetina i Naučno-obrazovne fondacije Teslianum. Ideja je da se na Zlatiboru sagradi naučno-obrazovni centar Teslin toranj – Zlatibor. Ovaj centar bi bio dopuna postojećim naučnim ustanovama za mlade kao što je Istraživačka stanica Petnica i mogao bi da bude osnova za razvoj naučno – istraživačkih kapaciteta u zapadnoj Srbiji.

Projekat je prisutnima predstavio akademik Branislav Mitrović, predsednik UO Fondacije. Po njegovim rečima Teslin toranj – Zlatibor bi bio mesto okupljanja talentovane omladine iz dijaspore i srpskih zemalja. Akademik Mitrović je pojasnio da Fondacija ne planira da na Zlatiboru gradi repliku Teslinog tornja iz Kolorado springsa, i da se ne radi o rekonstrukciji tehnološkog ili naučnog eksprimenta s kraja XIX veka.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je ovom prilikom izjavio da je ovo iskorak ka novoj turističkoj ponudi i da će ovakvi sadržaji Zlatibor svrstati u red svetskih turističkih centara.

Predstavnici medija su danas mogli da vide i prvi nacrt kako bi izgledao naučno-obrazovni centar Teslin toranj – Zlatibor. Centar bi bio građen na brdu Kamalj, kod Dino parka. Objekat bi imao četiri etaže sa velikim terasama, građen na padini brega. Arhitektonski obeležje ovog zdanja bi bio toranj sa vidikovcem na vrhu.

Predstavnici Naučno-obrazovne fondacije Teslianum su ovom prilikom istakli da je potpisivanje memoranduma samo početak rada na ovom projektu i da sada potpisnike očekuje puno posla kako bi ova ideja zaživela.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930