fbpx
Društvo Obrazovanje Video

U Čajetini održan okrugli sto o inkluzivnom obrazovanju

U gradskoj biblioteci u Čajetini, 20. aprila je održan Okrugli sto na temu inkluzivnog obrazovanja, kao deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, a sprovodi se uz podršku Evropske unije. U Srbiji, nosilac projekta je osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, nosilac projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Okrugli sto u Čajetini je jedna od planiranih projektnih aktivnosti kojima je cilj upoznavanje javnosti sa pravima dece sa smetnjama u razvoju u oblasti obrazovanja, sa inkluzivnom obrazovnom praksom i značajem uveđenja asistivne tehnologije u obrazovne procese.

Glavni govornik je bila Jelena Žunić Cicvarić, koordinator programa u Užičkom Centru za prava deteta i jedna od autora publikacije o rezultatima istraživanja o inkluziji u obrazovnim ustanovama u Srbiji. Jelena je upoznala prisutne sa situacijom u školama u Srbiji i sa zakonskim propisima u oblasti obrazovanja koji se tiču podrške deci sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom kako bi ostvarili svoje pravo na obrazovanje.

Zorica Milosavljević, predsednica organizacije Zlatiborski krug i asistent na projektu, predstavila je rezultate projekta i realizovane aktivnosti u Čajetini. Ona je najavila pokretanje i opremanje Asisitvnih centara u Čajetini i Užicu u kojima će se realizovati obuka za roditelje dece sa smetnjama u razvoju, nastavnike, stručne radnike i volontere, o upotrebi sredstava asistivne tehnologije.

Ovom prilikom je predstavljen i rad specijalne škole “Miodrag V. Matić o čemu je govorila Zorica Vesović, direktorka ove škole.

Okruglom stolu su prisustvovale predstavnice organizacija koje realizuju projekat u Crnoj Gori, predstavnici Ministartva prosvete Srbije, opštine Čajetina, obrazovnih institucija, predstavnici Interresorne komisije, Centra za socijalni rad u Čajetini i predstavnici medija.

Vesna Belčević, program asistent

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930