fbpx
Društvo Obrazovanje Video Zdravlje

Učenici I razreda OŠ Dimitrije Tucović osvojili UV indikator

Na konkursu “Dva lica sunca” učenici prvog razreda OŠ Dimitrije Tucović iz odeljenja I-3 na Zlatiboru su osvojili UV indikator, specijalni merač UV zračenja. Konkurs je organizovan u okviru kampanje „Zaštita za sve” čiji je cilj podizanje svesti dece o važnosti zaštite od sunca za njihovo zdravlje sada i u budućnosti.

„Deca koja pohađaju našu školu provode dosta vremena napolju, a na Zlatiboru je UV zračenje visoko čak i tokom zimskih dana. Takođe, leti se ovde beleži veći UV indeks nego u gradu. Kampanja „Zaštita za sve” i poziv za konkurs „Dva lica sunca” inspirisali su nas da sa njima više razgovaramo o odgovornom ponašanju na suncu i načinima zaštite od negativnog sunčevog zračenja,” kaže učiteljica Radmila Mijailović i objašnjava da su tokom rada na videu za konkurs njeni đaci, ali i ona sama, naučili mnogo.

„Informacije i metodologiju za rad sa učenicima na ovu temu dobila sam tokom online obuke, koja je u okviru ove kampanje dostupna na sajtu Ministarstva prosvete, a koju su morali da prođu svi učitelji koji su želeli da učestvuju na konkursu. To nas je inspirisalo da počnemo da proveravamo indeks UV zračenja svako jutro pre početka nastave. Podršku da proširimo naš angažman i da učestvujemo na konkursu dobili smo od direktorke škole, a onda i od roditelja dece koja su radila na izradi projekta”, objašnjava učiteljica Mijailović.

Prvaci ove škole osvojili su nagradu na konkursu „Dva lica sunca” crtajući i praveći video u kome objašnjavaju zašto je boravak na suncu značajan za pravilan rast i razvoj, ali i zbog čega sunčevo zračenje može biti opasno, te je važno pravilno se zaštiti.

Obuci majicu, obavezno nosi kapu ili kačket i naočare sa UV filterom, na kožu nanesi kremu za zaštitu od sunca, ne izlaži se sunčevim zracima u periodu od 10 do 17 časova kada je sunca najjače – kažu đaci I-3 u svom videu.

UV indikator koji su osvojili na konkursu „Dva lica sunca” biće, u skladu sa aktuelnom situacijom i ritmom rada osnovnih škola, postavljen na vidno mesto na ulazu škola.

“Naša škola u odnosu na druga izdvojena odeljenja ima dosta đaka, što nas, naravno, raduje. Organizujemo nastavu za učenike od prvog do osmog razreda, a svaki razred ima po dva odeljenja. Veoma mi je drago da su zahvaljujući svom radu učenici mnogo toga naučili o odgovornom ponašanju na suncu. Kada bude postavljen na ulazu u školu, UV indikator će inspirisati i druge učenike da preduzmu odgovarajuću zaštitu od sunca, a ja i učitelji ćemo ih svakako na to motivisati. UV indikator će, takođe, biti koristan i narednim generacijama,” kaže direktorka škole, Milka Vasiljević, i dodaje da je veoma važno da se organizuju ovakvi konkursi i kampanje jer decu odgovornom ponašanju i zdravim navikama učimo i kod kuće i u školi.

Kampanju “Zaštita za sve”, organizovali su drugu godinu za redom Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete Republike Srbije, a konkurs je trajao od 20.januara do 7.marta. UV indikatore, koji pokazuju trenutnu jačinu UV zračenja i odgovarajući način zaštite od sunca, osvojilo je još 19 škola širom Srbije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930