fbpx
Društvo Video Zdravlje

Unapređenje rada doma zdravlja u Čajetini

Proteklih dana Ministarstvo zdravlja je odobrilo projekte u više od 80 domova zdravlje ukupne vrednosti 2,3 miliona evra. Projekti imaju za cilj unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pojedinačna vrednost projekata iznosti 3,5 miliona dinara a odobrena su sredstva za 91 projekat. Na ovaj način će domovi zdravlja u narednom periodu obezbediti dodatne zdravstvene usluge građanima u oblasti prevencije i skrininga kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, malignih bolesti, povećanje stope vakcinacije, kao i poboljšanom pristupu zdravstvenim i preventivnim uslugama za sve korisnike zdravstvenih usluga.

Na ovom konkursu je učestvovao i Dom zdravlja u Čajetini projektom “Integrisanje laboratorije u jedinstven informacioni sistem kao bitan element u ostvarivanju kvalitetnijih preventivnih pregleda i kontrole hroničnih bolesti”. Projektom je predviđeno povezivanje laboratorije i postojećeg informacionog sistema, kako bi u budućem periodu svi laboratorijski rezultati bili dostupni lekarima u okviru e – kartona.

Direktorka Doma zdravlja Čajetina je ovim povodom medijima izjavila da će povezivanje laboratorije i e-kartona imati pozitivan uticaj na zdravstveno stanje na teritoriji opštine Čajetina. Ona je iznela podatak da je za jedanest meseci ove godine izvršeno 93.700 laboratorijskih analiza od čega je više od 3.000 analiza urađeno za lica koja imaju prebivalište u drugim opštinama.

Doktorka Đurović je istakla da će se na ovaj način obezbediti bolja kontrola hroničnih bolest, kao i kvalitetniji preventivni pregledi. Pored kvalitetnije obrade podataka u Domu zdravlja očekuju i uštede u laboratorijskom materijalu i vremenu koje su laboratorijski tehničari trošili na štampanje i podelu rezultata. Uvođenje informacionog sistema u laboratoriju će olakšati situaciju i pacijentima koji više neće morati da idu po rezultate već će rezultati odmah biti prosleđeni lekaru na osnovu čijeg uputa je tražena analiza rezultata.

“Nama su podaci iz tih analiza vrlo bitni za pravovremeno i adekvatno vođenje preventivnih pregleda… Sami pacijenti neće morati da idu po analizu u laboratoriju. Dešavalo se da se analize izgube, da se ne donesu pravovremeno izabranom lekaru, da se nikada i ne donesu, da ih čak i sami tumače pa da se sami neadekvatno leče,” istakla je dr Đurović.

Laboratorijska služba doma zdravlja je prethodnih dana prešla u nove prostorije u zgradi starog doma zdravlja čime je ova služba dobila neophodan prostor za rad, a kada se laboratorija uveže u postojeći informacioni sistem pacijentima će biti na raspolaganju moderan i funkcionalan laboratorijski sistem.  Planirano je da projekat bude završen za 12 meseci, a prve aktivnosti su planirane već za decembar.

Kada je u pitanju Zdravstveni centar Užice pored doma dzravlja u Čajetini na ovom konkursu su prihvaćeni i projekti domova zdravlja u Požegi, Kosjeriću, Arilju i Prijepolju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031