fbpx
Politika Vesti Video

Usvojen budžet opštine Čajetina za 2019

Na 32.sednici SO Čajetina odbornici su usvojili budžet od 1,88 milijardi dinara za 2019.godinu. Budžet je odbornicima predstavila Zorica Nešković, šef službe budžeta. Za 2019.godinu su planirani prihodi i rashodi u iznosu od 1.887.000.000 dinara što je za oko 124 miliona dinara manje od ovogodišnjeg budžeta po poslednjem rebalansu. Ukupni prihodi planirani za 2019.godinu iznose 1.667.000.000 dinara, kao i 202 miliona koja su preneta iz budžeta za 2018.godinu

Gospođa Nešković je ovom prilikom informisala odbornike da su do 11.decembra prihodi za 2018.godinu izvršeni u iznosu preko 90%, tako je na primer izvršenje poreza na zarade 91%, dok je izvršenje poreza na imovinu oko 93%, a porez na prenos apsolutnih prava je naplaćen za 11% više od planiranog. Kada je u pitanju naknada za gradsko građevinsko zemljište ovde je izvršenje oko 83% od planirani 970 miliona dinara.

Kada se pogleda budžetska statistika opština Čajetina je u periodu od 2010.godine do 2018.godine uspela da skoro učetvorostruči budžet lokalne samouprave sa 562 miliona na skoro 2 milijarde dinara.

Kada su u pitanju rashodi više od 40% (oko 777 miliona) je planirano za investicije u kapitalne projekte i infrastrukturu. Najviše sredstava, 190 miliona je planirano za kupovinu sportske hale na Zlatiboru, 180 miliona je predviđeno za gondolu, a 80 miliona za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Među investicijama je i završetak radova na rekonstrukciji sportske hale u Čajetini od 50 miliona dinara, kao i 42 miliona za puteve i 70 miliona za vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Kada su u pitanju tekući troškovi budžetom je planirano 213 miliona dinara za zarade, kao i 103 miliona za otplatu glavnice duga i kamate, 74 miliona za socijalnu zaštitu a 65 miliona je planirano za subvencije.

Budžetom je previđeno i 14 miliona dinara za novorodjenu decu, kao i 1,5 miliona dinara za vantelesnu oplodnju. Za projekat pomoć u kući je obezbeđeno 11,2 miliona dinara, a za lične pratioce 4 miliona dinara, dok je sportskim klubovima namenjeno 33 miliona dinara.

Rajko Pelverović iz grupe građana Zlatiborski pogled je pohvalio ulaganja u infrastrukturu, kao i smanjenje nepotrebnih rashoda kao što su pojedine manifestacije. Ovom prilikom Pelverović je istakao da u opštini Čajetina treba da se formira sportsko društvo Zlatibor i da bi članovi ovog društva bili samo klubovi koji se zovu “Zlatiboru” kao što su fudbalski klub, ženski odbojkaški i košarkaški klub. Kao primer klubova koji na najbolji način predstavljaju Zlatibor naveo je fudbalski i košarkaški klub.

“Mi najmanje primećujemo uspeh ovih klubova i da treba da povedemo računa o ovim društvima koji na najbolji način predstavljaju opštinu. KK Zlatibor ima volontersku upravu, a naš sportski direktor radi volonterski” istakao je Pelverović.

On je postavio pitanje kako će biti raspodeljena sredstva koja su predviđena za sportske klubove i da pored uspešnih klubova postoje i oni koji se samo vode da postoje na papiru a nemaju nikakve rezultate. Pelverović je pozvao vladajuću većinu da poveća sredstva za sport na 40 – 45 miliona dinara i da klubovi nisu obavešteni da sledeće godine sredstva za sport neće biti raspodeljena preko Sportskog saveza već se prelazi na projektno finansiranje.

U raspravi o budžetu je govorio i odbornik SNSa Đorđe Dabić. On se osvrnuo da je budžet manji u odnosu na tekuću godinu i da se mora razmišljati kako će se budžet razvijati bez prodaje placeva. Dabić je kritikovao smanjenje sredstava a mesne zajednice, dok budžet za javno preduzeće Gold gondola iznosi 19 miliona dinara a sredstva se troše i na kancelariju za saradnju sa Ruskom federacijom koja nije opravdala svoje postojanje.

Odbornika gg Zlatiborski pogled, Milana Lazovića je zanimalo smanjenje prihoda od poreza na imovinu sa 250 mil na 210, kao i činjenica da se planiraju manji prihodi od komunalnih taksi, kao i sredstva od poreza na obradivo zemljište. Lazović je postavio pitanje zašto su pojedini rashodi spojeni i da bi bilo bolje da budu razdvojeni kako bi se videlo šta koliko košta.

Na odbornička pitanja je odgovorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je istakao da budžet treba gledati u celini uključujući i javna preduzeća i da danas pojedina javna preduzeća imaju veće prihode no što je 2005 godine bio opštinski budžet.

“Mi smo se odrekli malih stvari u ime velikih i novi investitori dolaze u Čajetinu,” rekao je Stamatović

On je dodao da će završetak aktuelnih investicija doneti sredstva, i da će gondola biti u funkciji a da je ovaj projekat realizovan sporo zbog političkih opstrukcija. Što se tiče pitanja o porezu na imovinu Stamatović je rekao da se tu radi o dugovima Zlatibor turista, i da će opština i dalje voditi sporove sa ovom firmom. Na pitanja odbornika Pelverovića Stamatović je odgovorio da će u oblasti sporta projektno finansiranje uvesti red u ovu oblast.

Zatim je usledila replika odbornika Dabića koji je rekao da Stamatović nije odgovorio na pitanja odbornika i da nije problem ko zida već da je tržni centar na Zlatiboru postao najružniji deo Zlatibora.

“Morali ste da imate viziju, i Zlatibor je trebao ceo da bude kao Kraljevi konaci, istakao je Dabić.

Stamatović je na ove optužbe odgovorio rekavši da je za sve što je na Zlatiboru rađeno postojala planska dokumentacija i da se u tržnom centru i dalje gradi i da postoje nedostaci koji prate gradnju, ali da će u narednom periodu sve to izgledati drugačije.

O tehničkim pitanjima odbornika je govorila gospođa Nešković koja je na pitanje o mesnim zajednicama odgovorila da su ova sredstva smanjena jer mesne zajednice mogu imati samo tekuće troškove jer nemaju svoju imovinu. Što se tiče pitanja o opisu rashoda Zorica Nešković je rekla da je uprava vezana računovodstvenim propisima. Ona je odgovorila i da Kancelarija za saradnju sa Rusijom nije posebna jedinica i da je za njeno poslovanje planirano svega 600.000 dinara.

“Mi budžet radimo prema smernicama ministarstva finansija jer se npr sredstva za medije moraju voditi kao subvencije, a tu su i subvencije za nsz i regionalnu razvojnu agenciju, rekla je gospođa Nešković

Kada su u pitanju neke od naknada koje su pobrojane u budžetu objašnjeno je da se radi o naknadama koje su uvedene republičkim propisima.

Odbornik Lazović je postavio pitanje da li je u planu radova putne infrastrukture planirana i rekonstrukcija saobraćajnice Sušica – Krnda, dok je odbornik Pelverović dao predlog da se prihodi na pozicijama porez na imovinu fizičkih i pravnih lica uveća za deset miliona i da se ta sredstva dodaju na poziciju sport za koju bi po ovom predlogu bilo opredeljeno 43 miliona dinara.

Na pitanja o putnoj infrastrukturi je odgovorio Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine koji je istakao da na toj trasi postoji problem i da put nije ucrtan u katastru.

“U toku zime bi trebalo da se završe imovinsko – pravni deo posla tako da bi na proleće mogli da konkurišemo kod EU Pro za rekonstrukciju ove saobraćajnice, rekao je Đurić

Predsednik opštine Stamatović je u svom obraćanju istakao da je rekonstrukcija ovog puta zajedno sa gradnjom Sušičkog vodovda jedno od važnih pitanja i da će sa početkom rada aerodroma Ponikve ova pitanja morati da se reše.

Na kraju budžet je usvojen sa 24 glasa za bez izmena uz obećanje predstavnika vlasti da će se o dodatnim sredstvima za sport razgovarati.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031