fbpx
Kultura Muzika Video

UZNNT Zlatibor oduševio publiku

U sportskoj hali u Čajetini Udruženje za negovanje narodne tradicije Zlatibor je 17.marta održalo godišnji koncert. Čajetinska sportska hala je bila puna do poslednjeg mesta a mnogi su koncert odgledali i stojeći. U 120 minuta publika je mogla da vidi trinaest koreografija. Publici se predstavilo više od 200 folkloraša svih uzrasta, kao i ženska i muška pevačka grupa.

Koncert je počeo nastupom muške pevačke grupe koja je otpevala pesmu “Zlatibore, moj zelen bore”. Potom je sastav veterana odigrao “Igre iz Zlatiborskog kraja” a mlađa grupa školice foklora iz Čajetine se predstavila “Dečjim igrama”.

Igrama beogradske posavine publici se predstavio drugi izvođački ansambl, dok su dečje folklorne grupe iz Šljivovice i Krive reke igrale “Igre iz Mačve”. Ansambl veterana je potom nastupio po drugi put, kada su izveli koreografiju “Đurđevdan u Pasjanu” (Igre kosovskog pomoravlja). Posle veterana na secnu je stupio mlađi dečji ansambl koji se predstavio “Igrama iz centralne Srbije”.

Stariji dečji ansambl je premijerno izveo koreografiju “Igre iz Halova”. Ovu koreografiju je pripremio Dejan Milisavljević Zvečanac a radom grupe je rukovodio Marko Obradović. Posle ove divno odigrane koreografije priliku da se predstave su dobili članovi starije grupe školice folklora iz Čajetine. Mali folkloraši iz Čajetine su odigrali “Dečje igre”.

Ženska pevačka grupa je otpevala pesme Urodile žute kruške. Ovu pesmu je vodila Jovana Aćimović, dok je pesmu “Zaspo mi je dragi”, vodila Lidija Bojović. Posle ženske pevačke grupe publici se predstavila i muška pevačka grupa koja je ovog puta pevala “Biraj mala, bira sreda”. Pesmu je viodo Igor Milosavljević. Članovi škole folklora iz Mačkata su potom odigrali koreografiju “Igre iz zlatiborskog kraja”.

Koreografiju “Igre iz vranjskog polja” koju je pripremio Dejan Milisavljević Zvečanac premijerno je odigrao prvi ansambl Udruženja. U ovom bloku programa je potom nastupio pripremni ansamb koji je izveo igre iz Leskovca, a zatim je starija grupa škole folklora iz Šljivovice odigrala koreografiju “Igre iz jugoistočne Srbije”

Za kraj je nastupio prvi izvođački ansambl je izveo “Igre iz bosilegradskog krajišta” što je bila druga premijera prvog ansambla. Ova koreografija je oduševila publiku pa je ansambl završnicu koreografije odigrao još jednom na bis.

Na kraju se prisutnima obratio predsednik Udruženja Luka Vesović, koji se zahvalio svima koji su pomogli da se koncert održi i svima koji pomažu da folklor u opštini Čajetini živi.

Na nastupe naši folkloraši su se pripremali dugo a posebno treba istaći trud i zalaganje rukovodilaca grupa Mire Milinković, Marka Vesovića, Marka Obradovića, Milice Lazović, Danijele Baković, Aleksandre Prokić (umetnički rukovodilac pevačkih grupa)… Program je vodila Marija Jeremić.

Potom su svi folkloraši zajedno zaigrali kolo čime je koncert koji je organizovan pod sloganom “U susret proleću” završen.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930