fbpx
Kultura Muzika Video

Virtuozi otvorili zlatiborsko kulturno leto

Na Kraljevom trgu u petak 15.jula je nastupio festivalski orkestar “Virtuozi” pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Više od šezdeset muzičara se predstavilo izvodeći zanimljiv repertoar.

Koncert je počeo finalom uvertire “Vilijem Tel” italijanskog kompozitora Đoakima Rosinija, a potom je usledio i španski kolorit i delovi Bizeove opere “Karmen”

Sopran Sofija Petrović, umetnica koja je svoju karijeru gradila u čuvenoj pariskoj operi otpevala je čuvenu “Habaneru” i “Uvertiru”, a sjajni rumunski tenor Remus Alezaroae izveo je dve napolitanske arije. Potom je u duetu otpevana poznata hebrejska pesma “Hava nagila”.

“Čardašom” Vitoria Montija je u publici izazvao oduševljenje a poseban aplauz su dobili Florijan Balaž (violina) i Dejan Jovanović (harmonika). Zatim je usledila tenorska arija “Nessun dorma” iz Pučinijeve opere Turadont koju je Remus Alezaroae izveo bez greške. Orkestar je u drugom delu programa izveo nekoliko numera latinomaeričkih kompozitora, kao i dobro poznatu naslovnu temu filma “Pirati sa Kariba”.

Finale koncerta je bilo posvećeno domaćoj muzici. Publika je mogla da čuje “Poskok”, “Moravac”. Sofija Petrović je maestralno otpevala pesmu “Đelem Đelem”. Orkestar je zatim odsvirao i kompozicije “Pašona” u aranžmanu Blagojevića, “Žikino kolo” u aranžmanu Vrtačnika i za kraj “Vranjska svita” takođe u aranžmanu Blagojevića.

Iako je “Vranjska svita” trebala da označi kraj koncerta publika je  aplauzom koji je trajao dobra dva minuta tražila bis. Virtuozi su se odazvali željama publike i nastavili su da sviraju još dvadeset minuta. Sofija Petrović je otpevala pesmu “Zajdi, zajdi” a Remus Alezaroae je na bis izveo napolitansku “O sole mio”. Potom je publika zaigrala uz Ofenbahov “Kan Kan”.

Za kraj publika je mogla da čuje i kako dirigent Bojan Suđić peva pošto je sa solistima otpevao pesmu “Puki zoro”. Koncert je završen kompozicijom “Marš na Drinu” koju je publika zdušno prihvatila i pratila.  

Pored orkestra treba pohvaliti i produkciju Stage system production je imala težak zadatak da ozvuči više desetina instrumenata i da publici pruži maksimalan doživljaj.

Dugo očekivani početak Kulturnog leta privukao je veliko interesovanje i posetu. Posebnu zanimljivost predstavljala je i mogućnost da se delovi koncerta prate na vodenom zidu na jezeru dok su vodoskoci pratili muziciranje orkestra.

Već u ponedeljak sledi novi koncert na Kraljevom trgu o čemu možete čitati ovde.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031