fbpx
Avijacija Zanimljivo

Zara, devojka koja je preletela svet

Devetnaestogodišnja Zara Rutherford je početkom ove godine postavila svetski rekord. Ona je najmlađa žena na svetu koja je u lakom avionu (Shark UL)  preletela zemlju. Njeno putovanje je trajalo pet meseci, na put je krenula 18.avgusta iz Belgije gde se i vratila 20.januara 2022.godine.

Izvor: Wikipedia – By Megan Bowden – Fly Zolo, CC BY 4.0

Iz Belgije je odletela za Veliku Britaniju pa preko Islanda i Grenlanda stigla u Kanadu. Potom je sledio let duž istočne obale SAD. Zara je potom preletela Karipsko more uz sletanje na Bahamima. Putovanje je nastavila preletom u južnu i srednju Ameriku, gde je posetila Kolumbiju, Panamu, Kostariku i Meksiko. Let se nastavio duž zapadne obale SAD i Kanade sve do Aljaske, gde je stigla 30.septembra.

Po dolasku na Aljasku Zara je morala da sačeka da jo stigne viza iz konzulata Rusije u Teksasu. Onda se vreme pogoršalo tako da je let nastavljen tek 1.novembra kada je preletela Beringov moreuz. Let preko Rusije je pratilo loše vreme tako da je u Vladivostok stigla tek 2.decembra.

Iako je prvobitno planirala da leti preko Kine, zbog epidemioloških mera maršruta je promenjena. Zara je odletela u Južnu Koreju. Let preko Japanskog mora je trajao šest sati i pokazao se izuzetno zahtevnim. Zara je ovom prilikom imala poteškoće da kontaktira kontrolu leta u Seulu. Putovanje je nastavila 13.decembra letom za Tajvan, a tri dana kasnije je stigla na Filipine. Kako bi izbegla dolazeći monsun Zara je odletela za Maleziju, odakle je put nastavila za Indoneziju i Singapur.

Tokom leta za Benda Aceh 27.decembra Zara je mogla da vidi oluju i munje na svega 3 kilometra. Potom je usledio prelet za Šrilanku. U Mumbaju Zara je dočekala novu 2022.godinu. Putovanje je nastavljeno letom za Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Zara je 8.januara preletela iz Aleksandrije na Krit. Iz Grčke je usledio let za Bugarsku, a potom je putovanje nastavila preko Slovačke i Češke. U Nemačku je stigla 19.januara. Na aerodrom Kortrijk sa koga je i krenula na putovanje Zara je sletela 20.januara posle tačno 155 dana.

Tako je Zara Rutherford postala najmlađa žena koja je samostalno preletela svet u malom avionu. Do tada je rekord držala tridesetogodišnja Shaesta Waiz.

Ova mlada devojka je sa četrnaest godina upisala pilotsku školu a dozvolu za letenje je dobila 2020.godine.

Celo putovanje Zare Rutherford možete pogledati na ovoj stranici.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930