fbpx
Hobi Tehnopolis

Igrice osamdesetih – Tera Cresta

Svi dečaci na Zlatiboru koji su rođeni sedamdesetih godina prošlog veka su bar jednom posle škole vreme provodili u kuglani hotela Palisad. U to vreme kuglana je imala sto za bilijar, stoni tenis, a tu su bila i dva aparata sa prvim video igricama.

Jedna od igrica koju su dečaci voleli da igraju je bila Tera Cresta. Po današnjim merilima radilo se o vrlo jednostavnoj pucačini, sa još jednostavnijom grafikom. Igrač je kontrolisao borbenu letelicu sa zadatkom da uništi sve neprijateljske topove, rakete i avione.

Na svakom nivou igrač je mogao da prikuplja dodatne module za svoju letelicu. Tako da se moglo dobiti jače oružje, ali i oklop, zaštitno polje a ukoliko igrač prikupi sve dodatke letelica se pretvarala u vatrenog feniksa koji je bio izvesno vreme neuništiv. Jedna od interesantnijih opcija je bila mogućnost rastavljanja borbene letelice na četiri dele…

Oni sa najboljim refleksima su uspeli da pređu celu igricu, dok su drugi to pokušavali svakog dana. Skupljao se novac za žeton, a ponekad bi se igralo i zajednički, pa bi neko upravljao a neko pucao. Dečaci bi često poslušali i konobare, otišli do prodavnice da im kupe neke sitnice a zauzvrat bi dobili žetone za igru.

Najviše žetona za igru dečaci su skupili početkom 1990.godine kada se na Zlatiboru za svetsko prvenstvu u fudbalu pripremala reprezentacija Jugoslavije. Većina mlađih reprezentativaca je takođe slobodno vreme provodila u kuglani igrajući igrice, ali zbog obaveza često su žetone ostavljali zlatiborskim dečacima da vežbaju i da pređu još koji nivo.

Početkom devedesetih dečaci su se iz kuglane polako preselili u Luna park koji je svakog leta dolazio na Zlatibor, gde su ih čekale nove i jednako uzbudljive igrice.

Igricu Tera Cresta je dizajnirala kompanija Nichibutsu 1985.godine i ona je bila nastavak igrice Moon Cresta. Arcade Archives series su ovu igricu adaptirala za PS4 tako da nostalgičari mogu da se podsete. U varijanti za PS4 ova igrica se danas može igrati i u paru, a takođe se rezultati mogu pratiti na on-line tabeli.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031