fbpx
Hobi Zanimljivo

Kako odabrati biciklističku kacigu

Biciklisti su često zanemareni u saobraćaju, tako da su nezgode, u kojima bivaju udareni od strane nekog motornog vozila, redovna pojava. Pritom se javljaju naročito teške povrede glave. Do 70% smrtonosnih povreda mozga moglo bi se izbeći nošenjem kacige!

Nošenje kacige je veoma važno jer kaciga apsorbuje do dve trećine energije, koja bi se direktno primenila na glavu pri udaru bez šlema. To znači da je utoliko manja verovatnoća da će osobe, koje su zaštićene kacigom, zadobiti ozbiljne povrede glave kao što su prelomi lobanje ili cerebralno krvarenje. Od posebnog je značaja da roditelji, kao i bake i deke, uvek nose kacigu, kako bi bili uzor deci.

 Šta čini dobru, i pre svega bezbednu, biciklističku kacigu? Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini, i koja je razlika između pojedinih modela? U našem tekstu ćete pronaći sveobuhvatne informacije o kacigama, tako da možete uvek biti bezbedni na biciklu.

Vrste biciklističkih kaciga

U osnovi postoje tri tipa biciklističkih šlemova:

  • softshell
  • hardshell
  • microshell

Softshell kacige se sastoje samo od oklopa od tvrde pene. Zbog toga su veoma lagane i prilično jeftine. Pošto ovaj tip šlemova ne može da apsorbuje veliki udar, savetuje se za upotrebu samo u ograničenom prostoru dvorišta, gde nije moguće razviti brzinu.

Hardshell šlemovi imaju oklop od tvrde plastike, što ih čini nešto robusnijim od softshell verzije. Kao rezultat toga, ove kacige su znatno teže i koriste se uglavnom u pojedinim sportskim disciplinama biciklizma, kao i na nizbrdicama.

Microshell verzija biciklističkih kaciga je najčešće u upotrebi. Jezgro od tvrde pene prekriveno je oklopom od plastike. Zahvaljujući glatkoj površini kaciga može još bolje ublažiti udarac o tlo, dok rupe na njoj omogućavaju dovod vazduha i smanjeno znojenje vozača. Težina ove kacige je manja od težine hardshell verzije, ali i veća od softshell šlema.

Koja kaciga je prava za mene?

Bilo da se bavite brdskim biciklizmom, drumskom vožnjom, triatlonom ili jednostavno biciklom idete na posao – za svaku od ovih disciplina postoji odgovarajuća kaciga.

  • Kacige za izlete vikendom ili svakodnevni život imaju mnogo jednostavniju opremu od sportskih šlemova. To je zato što se ovde ne postižu velike brzine, udaljenosti su kraće, pa su aerodinamika i ventilacija manje važni aspekti. S druge strane, modeli namenjeni slobodnoj upotrebi često imaju ugrađena svetla, što pruža dodatnu sigurnost na putu.
  • Kacige za e-bike su kompleksnije, jer električni bicikl razvija veće brzine. Za ovu disciplinu postoje posebni modeli kaciga.
  • Šlem za brdski biciklizam pokriva više zona na glavi od drugih kaciga. To je zato što biciklista na brdskom terenu može pasti u bilo kom pravcu. Ovde je često ugrađen i poseban štitnik za bradu. Pored toga, većina biciklista na brdskim rutama preferira kacige sa vizirom, kako bi zaštitili lice od sunca i granja. Mnogi modeli su opremljeni i držačima za lampe ili kameru.
  • Kaciga za trkačke discipline mora biti aerodinamična, jednostavna i glatka, bez previše otvora za ventilaciju. Mala težina je ovde, takođe, od izuzetne važnosti. Još jedna karakteristika ovog šlema je nedostatak štitnika, koji ograničava vidno polje, što u ovoj disciplini može biti opasno.
  • Kaciga za triatlon vizuelno liči na trkačku. Ima optimalnu aerodinamiku i zadnji vrh, koji odbija strujanje vazduha unazad. Ventilacija je slabija, zbog manje za to namenjenih otvora.
  • Šlem za vožnju BMX bicikla treba da zaštiti lice, bradu i usta vozača. Postoje BMX kacige koje pokrivaju samo mali deo lica, ali štite slepoočnice, kao i zadnji i prednji deo glave. Međutim, ventilacija ovih kaciga je minimalna. Dizajn je jednostavan, uz jastučiće od pene koji se prilagođavaju glavi.

Izuzetno je važno da kaciga svojim oblikom i veličinom u potpunosti odgovara glavi. Prevelika kaciga neće čvrsto stajati u slučaju pada, i samim tim nećete biti optimalno zaštićeni. S druge strane, premali šlem može izazvati glavobolju i smanjiti koncentraciju na saobraćaj.

U internet prodavnicama možete pronaći veliki izbor različitih modela kaciga. Pogledajte, uporedite i odaberite adekvatnu zaštitu za glavu, kako biste uvek bili bezbedni tokom vaše omiljene aktivnosti.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930