fbpx
Vremeplov Zanimljivo

Petak trinaesti – propast Templara

Na današnji dan, 13.oktobra 1307.godine, pre tačno 715 godina uništen je red Templara. Francuski kralj Filip IV je tokom septembra uputio pisma plemićima širom Francuske. U pismima su se nalazila naređenja da se svi vitezovi Templarskog reda imaju uhapsiti. Templari su optuženi da obožavaju satanu, da se bave crnom magijom i da učestvuju u bogohulnim ritualima.

Razlog za napad na Templare je bio prost, kralj Filip je templarskom redu dugovao novac. Kako nije sredstava da vrati dug, kralj odlučio da uništi Templare i da prigrabi njihovo bogatstvo.

I tako su 13.oktobra kraljeve trupe izvršile napade na brojne templarske zamkove širom Francuske. Više od 600 templara je uhapšeno, uključujući i velikog majstora Žaka de Molea, kao i blagajnika reda. Pored samih vitezova uhapšen je i veliki broj građana koji su bili poslovno povezani za templarskim redom.

Uhapšeni Templari su zatvoreni u tamnice, gde su mučeni kako bi priznali navode optužnice. Po kraljevom naređenju su izgladnjivani. Narednih nedelja većina templara je pod batinama priznala navode optužnice uključujući i velikog majstora Žaka de Mole.

Papa Klement V nije stao u odbranu Templara već je podržao kralja Filipa izdavši Papsku bulu kojom je hrišćanskim kraljevima naredio da uhapse Templare koji žive na njihovoj zemlji. Templarska imovina je podeljena između Kralja i drugih hrišćanskih redova.

Suđenja su završena početkom 1308.godine a presude su izvršene dve godine kasnije. Više od pedeset najviđenijih Templara je spaljeno na lomači 1310.godine. Papa Klement je formalno raspustio templarski red 1312.godine. Veliki majstor Žak de Mole i preostale vođe reda su spaljene na lomači 18.marta 1314.godine.

Goreći na lomači, Žak de Mole, veliki majstor, je prokleo kralja Filipa i papu Klimenta V da izađu pred božji sud u roku od godinu dana. Papa Kliment je umro samo mesec dana kasnije, a Filip IV sedam meseci kasnije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930