fbpx
Tehnopolis

Američka mornarica testira NIFC-CA

Američka mornarica je trenutno najveća na svetu i kako bi zadržala primat i vođstvo u svetu ovih dana je testirala NICF-CA (Naval Integrated Fire Control-Counter Air). Ovaj sistem podrazumeva umrežavanje svih borbenih sredstava u jedan integrisan sistem. Na ovaj način borbeni avioni, dronovi i brodovi mogu međusobno da razmenjuju podatke kako bi efikasno koristili postojeće resurse.

nifc-ca-usn2

U vežbi koja je sprovedena ovih dana najnoviji američki lovac F-35B Lightning II je testiran kao izviđač kako bi razarač dobio podatke o potencijalnim pretnjama koje sam razarač nije mogao da otkrije svojim uređajima. U toku vežbe podatke su međusobno razmenjivali F-35B USMC sa na kopnu baziranim radarskim sistemom Aegis koji je za ovu priliku igrao ulogu razarača (USS Desert Ship – Pustinjski brod). F-35 je poslužio kao visinski radar kako bi se otkrili niskoleteći projektili koje sam brod nije mogao da otkrije. Čim je pretnja otkrivena, razmena podataka je u ovoj simulaciji omogućila posadi razarača da pravovremeno reaguje i uništi projektile.

nifc-ca-usn

Kada sistem postane operativan u mreži će se naći radari Aegis SPY-1D sa razarača i krstarica, osmatrački avioni E-2D Hawkeye, lovci F-35 kao i avioni za elektronsko ratovanje EA-18G Growler. Razmena podataka između brodova i aviona će omogućiti komandantima da efikasno koriste sva raspoloživa oružja. Predviđa se da sistem bude u mogućnosti da dejstvuje i protiv ciljeva koji su van dometa brodskih Aegis radara, ali koji su u dometu mornaričkih raketa SM-6.

mornaricka-odbrana-usn

Primera radi, osmatrački avioni  E-2D Hawkeye će svoji radarima pretraživati vazdušni prostor kako bi se otkrili neprijateljski bombarder. Prikupljeni podaci se zatim prosleđuju eskadrilama F-35 i F-18 koje za to vreme mogu da isključe svoje radare. Kada neprijatelj bude otkriven lovci mogu da dejstvuju koristeći podatke koje su dobili od osmatračkih aviona. Takođe je planirano da na ovaj način borbene jedinice mogu da izvode svoje primarne zadatke i da prikupljene podatke dostave ostalim jedinicama. Ovo u praksi znači da ako F-35 koji ima bombarderski zadatak otkrije niskoleteće objekte (krstareći projektili) odmah šalje podatke ostalim jedinicama, koje dejstvuju po cilju, dok bombarder nastavlja sa svojom misijom.

Mornarica prvenstveno planira da ovaj sistem koristi na Pacifiku gde će prostorno udaljene jedinice moći da zajednički dejstvuju.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031