fbpx
Tehnopolis Zabava Zanimljivo

Igra koja je predvidela rat na istoku Evrope

Stariji gejmeri se sigurno sećaju igrice Tom Clancy’s Ghost Recon iz 2001.godine. Igra počinje u aprilu 2008.godine kada u Rusiji kontrolu preuzme Dimitri Arbatov. Nova Vlada u Moskvi pripaja Ukrajinu, Belorusiju i Kazahstan stvarajući Rusku demokratsku uniju. Zbog novonastale situacije posebna jedinica američke vojske biva upućena u istočnu Evropu.

Američki komadosi dobijaju zadatak da Gruziji pomognu u borbi sa pobunjenicima u Južnoj Osetiji. Patrola duhova je bila uspešna i pobunjenici su savladani. Pošto je plan o pobuni propao ruska vojska napada Gruziju. Posle kraće borbe Gruzija je osvojena ianketirana. Američki specijalci se povlače u poslednjem trenutku.

Posle Gruzije ruske snage napadaju baltičke države. I ovde će patrola duhova morati da se bori. Baltičkim državama u pomoć stižu jedinice NATO pakta i rat se seli na rusku teritoriju. Porazi na frontovima imaju za posledicu smene u Moskvi. Predsednik Arbatov je zatvoren a zatim i streljan zbog neuspeha.

Rat nastavlja nova vlada koja u trenutku očaja aktivira nukearnu bombu severno od Moskve. U to vreme dolazi do raskola u ruskoj vladi, i počinje građanski rat. Uz američku pomoć vlada biva zbačena s vlasti a američki komadnosi u poslednjoj misiji zauzimaju Kremlj čime je rat gotov.

Igrač na početku igre bira svoj tim i na terenu upravlja sa četiri vojnika (strelac, mitraljezac, miner i snajperista). Svaki od vojnika ima svoje predosti i mane i naravno različito naoružanje. Što je tim duže  na okupu i preživi više zadataka tako se i njihove sposobnosti povećavaju, kao što su preciznost, šunjanje, izdržljivost i vođstvo.

Ovo je bila igra u prvom licu gde igrač neposredno kontroliše jednog od vojnika dok ostalima može da izda naređenja ili da preuzme lično kontrolu nad svakim od članova tima pojedinačno.

Igricu je pripremila kompanija Red Storm Entertainment, a izdavač je bio Ubi Soft. Originalna igra je bila dobro prihvaćena tako da je objavljeno i više dopuna kao što su Desert Siege, Island Thunder (2002) Jungle Storm (2004)…

Zanimljivo je pomenuti da su na osnovu igre napisana i dva romana koje su pod pseudonimom “David Michaels” obavili američki izdavači.

Ostaje da se vidi da li su kreatori igre bili dobri u predviđanju i da li će se ukrajinski sukob završiti teškim porazom Rusije i smenom vlasti, ili će Rusija rat završiti pobedom.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031