fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Porodica

Aleksandar Radišić pobednik foto konkursa “Srbija bez barijera”

Paraolimpijac sa Zlatibora, Aleksandar Radišić, pobednik je foto konkursa „Srbija bez barijera“, koji je povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, organizovala Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom).

Privatna arhiva

Fotografija “Lukin i Sofijin prvi rođendan” osvojila je prvu nagradu, a na svečanosti koja je upriličena u Palati Srbija nagrade i priznanja uručila je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Osobe sa invaliditetom treba da budu vidljive, da izađu iz svojih kuća, da se bave sportom i drugim aktivnostima” kaže Aleksandar i svojim primerom pokazuje da invaliditet nije prepreka ličnim stremljenjima i društvenom životu. Njegov entuzijazam, ambicije i uspesi su nadahnuće za ljude koji se kreću uz pomoć kolica koja nisu prepreka, već pomagalo koje omogućava izlaz u svet. Aleksandar dodaje da najveća podrška dolazi od porodice, što je zasigurno bio jedan od glavih razloga da pobednička fotografija osvoji nagradu.

Privatna arhiva

Pored toga što se uspešno bavi atletikom i član je paraolimpijskog tima Srbije, Aleksandar je zaposlen u Turističkoj organizaciji Zlatibor, predsednik je Udruženja “Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina”, pokretač i nosioc brojnih projekata.

“Posebno sam ponosan na projekat “Zlatibor bez barijera” koji je već nekoliko godina unazad usmeren ka poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u zlatiborskom kraju, kao i podizanja svesti javnosti o njihovim potrebama. Zlatibor svake godine poseti zaista veliki broj turista i veoma je važno da svi imaju jednake šanse da uživaju u turističkim atrakcijama i sadržajima koje naša najposećenija planina nudi. Veliki značaj u tome ima poboljšanje pristupačnosti fizičkog okruženja i prilagođavanje javnih institucija, turističkih lokaliteta, smeštajnih i ugostiteljskih objekata osobama sa invaliditetom, ali i majkama sa bebama u kolicima, starijim osobama” ističe Radišić.

Privatna arhiva

Nakon uspešne sportske karijere kao stonoteniser, Aleksandar se posvetio atletici, pa ga krajem ovog meseca očekuje prvo takmičenje u 2021. godini, koje će biti održano u Puli, a na kojem bi trebalo da potvrdi plasman na Paraolimpijske igre u Tokio.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829