fbpx
Društvo Porodica

Badnji dan u opštini Čajetina

Danas je Badnji dan. Zlatiborci su poranili da pre izlaska sunca poseku badnjake, koji  simboliše drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio. Sekao se badnjak u hrastovim šumama na Ćetenu iznad Čajetine, u Gostilju, Sirogojnu, Jablanici, Ljubišu…

Večeras će Badnji dan biti obeležen službama bdenja u svim crkvama širom Srbije. Služba u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru počinje u 16:00,u Crkvi Svetog arhangela Gavrila u Čajetni služba počinje u 18 časova, u Krivoj reci u 19:30 časova, u Mačkatu će ceremonila loženja badnjaka početi u 22 časa a u ponoć sledi liturgija.

U Dobroselici, u hramu Svetog proroka Ilije večernja služba počinje u 17 časova a potom će biti organizovano loženje Badnjaka. Posle sledi druženje uz orkestar Borivoja Novakovića.

Na Badnje veče 06.01.2017. godine kod Crkve Svete Trojice u Gostilju, biće organizovano loženje Badnjaka sa početkom Bogosluženja u 18 časova. Badnjak će osveštati Jerej Petar Lazić. Nakon toga će se najmladjima podeliti paketići, a biće služeni topli napici.

Tradicionalno paljenje badnjaka biće organizovano i u hotelima Palisad, Mona Zlatibor, Jelena Anžujska na Zlatiboru

Episkop žički Justin je povodom Božića poručio vernicima Episkopije Žičke:

“Svim sinovima i kćerima bogomspasavane Eparhije žičke čestitamo Božić, praznik mira i ljubavi, sloge i jedinstva. Bogomladenac Hristos je osnova, izvor i temelj svakog ljudskog uzrastanja u dobru. Vraćajmo se uvek Božiću, danu Hristovog rođenja, udubljujući se u Njegovu istinu i poruku, potrudimo se da usaglasimo svoj život sa tom Istinom, radosno pozdravljajući sve i sva

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI

Neka bi ovi blagdani pokrenuli sve nas ka novoj nadi verom u Boga i čoveka, da se mir Božiji useli u srca naša i postane mir svih nas. Pevajući tako Božićnu pesmu anđela i pastira, prizivamo na sve vas Božiji mir. Molitveno želimo srećnu, blagoslovenu i u svemu uspešnu 2017. godinu milosti Gospodnje.”

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930