fbpx
Društvo Hobi

Bristolski mit o parkingu

Na intrenetu se na raznim portalima i društvenim mrežama može pročitati priča o parkingu koji se nalazi pored Zoološkog vrta u Bristolu. Dvadesetpet godina isti čovek je naplaćivao parking i jednog dana se nije pojavio na poslu. Uprava Zoo vrta je poslala dopis gradskom veću da na parkingu nema radnika. Gradska uprava je u klasičnom birokratskom maniru odgovorila da ona nije nadležna za taj parking već Zoo vrt. Odgovor Zoo vrta je bio nedvosmislen, grad je odgovoran za parking. I tako nastaje popularan mit o prevari koja traje 25 godina i veoma pametnom i metodičnom prevarantu. Posle 25 godina rada prevarant odlazi da uživa u penziji koja se može meriti stotinama hiljada funti.

U stvarnosti Zoo vrt u Bristolu ima više parkinga, ali nijedan nije predviđen za prijem autobusa i veći broj službenika naplaćuje parkiranje. O ovoj temi je pisao i Bristol post kako bi se cela priča razjasnila. Naime stanovnici naselja Downs u blizini Zoo vrta smatraju da je priča vezana za pomoćni parking koji se koristi samo u vreme sezone. Na tom prostoru se parking naplaćivao kroz dobrovoljne donacije još od 1920.godine. Lokalna samouprava je od 1958.godine davala dozvole za naplatu parkiranja sve do 1983.godine kada je naplata prešla u nadležnost Zoo vrta. Činjenica da parking službenici do 1988.godine nisu imali uniforme bi mogla da bude osnova ovog mita.

Priča o parkingu je svakako inspirisana mogućom birokratskom zavrzlamom i po svemu sudeći je nastala kao prvoaprilska šala pre više od dvadest godina i u početku je imala lokalni karakter. Pre nekoliko godina priča je objavljena na internetu a zatim se proširila globalno preko društvenih mreža.

Zanimljivo je pomenuti da je ovaj mit poslužio kao osnov za igranu seriju od šest epizoda koja se priprema u Engleskoj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930