fbpx
Društvo Ekologija

Čajetina smanjuje emisiju štetnih gasova

Opština Čajetina je ove nedelje pristupila sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju. Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji podrazumeva i transformaciju energetskog sektora. Trenutno, 85% privatnih kuća u Srbiji ne ispunjava standarde u oblasti energetske efikasnosti a više od 80% energije u Srbiji dobija od fosilnih goriva, dok se obnovljivi izvori energije vrlo malo koriste.

Inicijativa uključuje lokalne i regionalne vlade koje se dobrovoljno obavezuju na povećanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije u svom području. Pokretanjem i povezivanjem lokalnih i regionalnih uprava koje imaju zajedničke ciljeve u skladu sa evropskim energetskim i klimatskim ciljevima, sporazm je postao jedinstvena inicijativa koja je prepoznata u evropskim institucijama. Lokalne valsti su u mogućnosti da utiču na promene u ponašanju građana i bave se klimatskim i energetskim izazovima kroz usklađivanje javnih i privatnih interesa i integraciju održivog razvoja energije u ciljeve lokalnog razvoja.

U okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI) 2020.godine je počeo projekat „Razvoj kapaciteta za energetsku tranziciju i prilagođavanje klimatskim promenama Zlatiborskog regiona“. Opština Čajetina se u ovu inicijativu uključila uz podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor kroz projekat “Climate Action Zlatibor” koji ima za cilj uspostavljanje institucionalnog okvira za jačanje kapaciteta Zlatiborske oblasti u procesima energetske tranzicije i prilagođavanja klimatskim promenama. Zajedno sa opštinom Čajetina Sporazumu su pristupili Grad Užice i opštine Nova Varoš, Čajetina, Priboj, Prijepolje, Arilje, Kosjerić, Požega i Bajina Bašta.

Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju započet je proces u kojem se Opština Čajetina obavezuje da će smanjiti emisiju CO2 i drugih gasova na teritoriji opštine za najmanje 40% do 2030.godine. Sporazumom se planira i efikasnija upotreba energije, kao i veće korišćenje energije iz obnovljivih izvora energije. Očekuje se da će ove aktivnosti olakšati prilagođavanje posledicama klimatskih promena.

Vrednost projekta je 418.459 evra a finansiran je od strane nemačkog Saveznog ministarstva zaštite životne sredine, zaštite prirode i nuklearne bezbednosti (BMU), a sufinansira ga Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ). Realizacija projekta je počela 1.oktobra prošle godine a planirano je da bude završen 31.januara 2023.godine.

Projekat će u zapadnoj Srbiji sprovoditi RRA Zlatibor uz podršku hrvatske agencije REA Sjever. Projektom je planirano da se formira i razvija Centar za održivu energiju pri RRA Zlatibor. Centar bi trebalo da služi kao baza znanja i da podstiče razvoj održivih energetskih i klimatskih planova. Jedan od zadataka je i pilot projekat u Zlatiborskom regionu koji bi osnova za prenos iskustava i znanja zainteresovanih strana na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Projekat će doprineti razvoju (u zapadnoj Srbiji) i daljem jačanju (u severnoj Hrvatskoj) procesa energetske tranzicije i smanjenju efekata klimatskih promena. Ovo će se sprovesti kroz niz aktivnosti za razvoj poslovnih modela i kroz unapređenje nadležnosti javnih institucija u planiranju i korišćenju obnovljivih izvora energije. Neke od aktivnosti će se takođe odnositi na izradu regionalnih planskih dokumenata o održivoj energiji i klimatskim akcijama. Zatim povećajte svest, kapacitet i mobilizaciju svih zainteresovanih strana na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i pripremite i primenite konkretne mere u javnom i privatnom sektoru.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031