fbpx
Društvo Ekologija

Cirkularna ekonomija u službi zaštite životne sredine

U prethodnom periodu Udruženje građana „Zlatiborski krug“ organizovalo niz predavanja i radionica u okviru projekta „Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina“. Projekat je počeo u februaru a planirano je da se realizacija završi do kraja 2019.godine.

U Osnovnoj školi „Milivoje Borović“ u Mačkatu održano je predavanje o osnovama cirkularne ekonomije za učenike i roditelje. Učenicima je cirkularna ekonomija predstavljena kroz poređenje sa linearnom ekonomijom. Predavanje je održala Vesna Belčević, koja je istakla značaj ovog koncepta kao i činjenicu da se radi o celoživotnom učenju. Belčevićeva je podsetila prisutne roditelje na činjenicu da je važno decu od malih nogu upućivati na kontinuirani značaj očuvanja životne sredine.

Učenici ove škole su imali priliku da se druže sa profesorkom Ivanom Stamatović iz Umetničke škole iz Užica i da na dve kreativne radionice produže životni vek već upotrebljenim predmetima. Koristeći upotrebljeni tekstil, učenici su izrađivali vrećice-torbice i igračke-ptičice, dok su od dugmića pravili prave umetničke slike. Tako su pokazali da su naučili osnovne principe modela cirkularne ekonomije.

Istu obuku prošli su i učitelji OŠ „Dimitrije Tucović“, a za naredni period planirano je predavanje za nastavnike i roditelje u ovoj školi.

Predavanje za profesore Srednje Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini održala je Marina Tucović iz Ženskog centra iz Užica. Kroz kreativnu i edukativnu prezentaciju predstavila je značaj cirkularne ekonomije i primere dobre prakse koju užički Ženski centar godinama sprovodi, prikupljajući tekstil i izrađujući nove upotrebljive predmete. Istakla je neka osnovna pitanja sa kojima svako od nas treba da živi – šta i koliko možemo učiniti za održivi razvoj planete Zemlje i našeg lokalnog okruženja.

 

Tokom marta i aprila raspisan je likovni konkurs na temu „Cirkularna ekonomija i održivi razvoj“. Nagrađenim učenicima prigodne nagrade uručene su 22.aprila na Dan planete Zemlje. Na konkurs je pristigao veliki broj radova iz čajetinskih škola, koji su izloženi u holu OŠ Dimitrije Tucović U Čajetini. Komisija u sastavu Jasmina Bambur, Jelena Miljković i Jagoda Jeremić – nastavnice iz OŠ „Dimitrije Tucović“, odabrala je i nagradila sledeće radove:

mlađi razredi

  1. Andrijana Petrović (Sirogojno),
  2. Mina Radibratović i Katarina Pavlović (Zlatibor),
  3. Jovana Kuzeljević (Čajetina) i Bogdan Joksimović (Ljubiš);

stariji razredi

  1. Teodora Kovačević (Čajetina),
  2. Jovana Radibratović (Sirogojno),
  3. Jelena Marić i Iva Đokić (Čajetina)

srednja škola

  1. Tamara Lučić

Projekat se finansira kroz podršku lokalnim organizacijama sub-grantovima, u okviru projekta: „ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU”. Cilj je podizanje nivoa informisanosti stanovnika Čajetine o značaju održivog razvoja kroz Model cirkularne ekonomije, kao koncept odgovornog ponašanja za zaštitu životne sredine. UG „Zlatiborski krug“ je sa organizacijom Ambasadori održivog razvoja potpisao Ugovor o implementaciji projekta, a planirane aktivnosti se sprovode na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji između Udruženja i vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji opštine Čajetina.

Projektom je planirano i osnivanje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina pri Osnovnoj školi „Dimitrije Tuović”, a sačinjavaće ga predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, medija, biznis sektora i lokalne uprave, sa ciljem umrežavanja svih relevantnih lokalnih faktora u radu na planiranju i primeni aktivnosti vezanih za održivi razvoj i zaštitu životne sredine u opštini.

U narednom periodu nastaviće se sa edukativnim aktivnostima u čajetinskim školama i u vrtiću. Jedna od zanimljivih aktivnosti je i osnivanje Biblioteke ekoloških igračaka – prikupljane polovnih i izrada novih igračaka od prirodnih materijala, čime će se podticati iznajmljivanje igračaka umesto kupovine novih.

Projekat će predstaviti primere dobre prakse i programa Eko – škola u Srbiji na nacionalnoj Konferenciji koja će se održati na Zlatiboru, pod nazivom Principi cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine.

Jagoda Jeremić, asistent koordinatora na projektu
UG „Zlatiborski krug“
064 17 444 98

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031