fbpx
Ekologija Osnovac

OŠ Dimitrije Tucović ambasador Nacionalnog parka “Tara”

U Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, 28.10.2016, održana je druga sednica Eko-odbora za ovu školsku godinu. Na sednici je usvojen Program zaštite životne sredine, kao i lista članova Eko-odbora.

Nastavnica Biologije Snežana Tučić prisutnim članovima predstavila je aktivnosti koje su u četvorodnevnom trajanju realizovane u „Petnici“. Ona je sa svojom učenicom Jelenom Đukić bila učesnik u ovom programu očuvanja prirode koji organizuje WWF Akademija za prirodu.

eko-odbor16-3

Nakon obuke Osnovna škola „Dimitrije Tucović“, zajedno sa Gimnazijom „Josif Pančić“ i Bajine Bašte, proglašena je za Ambasadora Nacionalnog parka „Tara“. Tome je doprineo dobar ekološki glas ove škole. Aktivnosti su bile zanimljive i mnogobrojne – obilazak biodiverziteta Petnice, radionice o ekološkom otisku, predavanja, izložbe, razmatranje ekoloških problema i predlog rešenja. Nakon ove aktivnosti, sledi organizovanje školskog tima i priprema predloga školskog projekta.

ambasador-tara

Na sednici su predstavljene aktivnosti realizovane u septembru i oktobru, i zaključeno je da je u ovako kratkom periodu obuhvaćen veliki broj aktivnosti: obeležen je Dan čistih planina u saradnji Ekološke sekcije, Dečijeg vrtića „Radost“ i Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, napravljeno je nekoliko izložbi radova, povodom Dana zaštite životinja i pri izradi Eko-kodeksa.

Predavanja o zdravoj ishrani održale su u školi na Zlatiboru vaspitačice iz vrtića, a u Čajetini patronažna sestra Jelena Babić. Nastavljena je i saradnja sa KJP „Zlatibor“, čiji su radnici zajedno sa učenicima uređivali školsko dvorište sadeći bilje. Učenici su izradili Eko-kodeks škole, u čiju je izradu bio uključen veliki broj učenika i nastavnika na svim školskim sekcijama. Mr Zorica Milosavljević, koordinatorka Eko-škole, ističe veliko angažovanje nastavnika, učitelja i učenika, kao i temeljnu i tradicionalnu saradnju sa lokalnom zajednicom.

eko-odbor16-2

Za ovu školsku godinu predviđen je veliki broj aktivnosti, od kojih bi se posebno moglo izdvojiti organizovanje Eko-vašara poslednjeg dana škole, čime će biti obeležen Projektni dan.

Vredan rad i trud, i uspeh u ovoj oblasti, biće još jednom potvrđeni ovoj školi 10.novembra, kada će joj biti obnovljen status Eko-škole.

Jagoda Jeremić,
član Eko-odbora,
OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031