fbpx
Ekologija Osnovac

Prva sednica Eko-odbora u školskoj 2016/2017.godini u OŠ „Dimitrije Tucović“

U Čajetini je  20.09.2016. godine, održana prva sednica Eko-odbora, u okviru Međunarodnog programa Eko-škole, za školsku 2016/2017.godinu. Prisutni članovi podsetili su se prethodnih godina rada i aktivnosti, zatim su čuli predavanje o biodiverzitetu. Razmatran je predlog programa Eko-škole za ovu školsku godinu, kao i predlog liste članova Eko-odbora.

Kratak osvrt na mnogobrojne aktivnosti napravila je mr Zorica Milosavljević, koordinatrorka Eko-škole, ističući izuzetnu saradnju sa lokalnim institucijama, udruženjima, pojedincima i privrednicima, što je i jedan od ciljeva ovog programa. Aktivnosti je, u prethodnom periodu, bilo mnogo, ali čajetinski ekolozi u OŠ “Dimitrije Tucović”, ipak, radije ističu njihov kvalitet, za koji su podjednako zaslužni učenici, učitelji, nastavnici i saradnici.

eko-odobor16-2

Za ovu školsku godinu predložena je i usvojena tema “Biodiverzitet”. Prve godine tema je bila “Energija”, druge i treće “Otpad i kompostiranje”.

Predavanje o novoj temi održala je profesorka biologije Snežana Tučić. Podsećajući da je biodiverzitet raznovrsnost živog sveta, osvrnula se na faktore ugrožavanja, čiji je glavni izazivač čovek. Upoznala je prisutne sa retkim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama u Republici Srbiji. Objasnila je i sistem mera zaštite, navodeći da se sve što treba zaštititi mora naći u tzv. Crvenoj knjizi/listi.

Gospođa Tučić je navela i primere dobre prakse u Srbiji kao što su parkovi Uvac (beloglavi sup), Zasavica (dabar) i Tara (mrki medved). Ona je istakla da je edukacija, posebno dece, najvažnija prevencija. Na sednici je najavljeno u uključivanje u program “WWF akademije za prirodu”, koji se zasniva na merama očuvanja prirode.

eko-odbor16-1

Ovaj četvorodnevni program će biti realizovan u “Petnici”, a u radu će učestvovati i profesorka Tučić sa učenicom iz škole na Zlatiboru. Cilj projekta je uključivanje učenika u zaštitu prirode i stvaranje osnove za realizaciju školskog projekta “Zaštićeno područje pored kojeg živim – Nacionalni park Tara”.

Program za novu ekološku godinu biće usvojen na narednoj sednici, a očekuje nas mnogo novih i zanimljivih aktivnosti.

Osnovna škola “Dimitrije Tucović” u Čajetini je stekla Međunarodni status Eko-škole 12.12.2014.godine, koji se ove godine obnavlja.  Na osnovu velikog rada i truda škola nosi titulu Bronzane Eko-škole (osvojene na takmičenjima sa oko 70 predškolskih i školskih ustanova u Srbiji).

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora
OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031